Военнослужещите от 101 алпийски батальон отбелязват своя празник

Военнослужещите от 101 алпийски батальон отбелязват своя празник

На 20 октомври 2014 година 101 алпийски батальон празнува своя празник. Този ден е свързан с 102 години от Балканската война и 80 години от дислоцирането на 21 Средногорски полк в град Смолян. Празника на Смолянските алпийци е непосредствено свързан с празника на град Смолян 21 октомври, денят в който градът е освободен от турско робство.

101 алпийски батальон започна тържествата с ден на отворените врати на 16.10.2014г. Днес военното формирование беше посетено от 105 човека. Интерес проявиха както децата от детските градини, така и учениците.

Тържествата продължават на 20 октомври. От 10.30 часа пред гарнизонният военен клуб ще бъде отслужен молебен за здраве. След което ще се проведе тържествено събрание – концерт на който ще присъстват Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев – бивш командир на смолянските алпинисти, бригаден генерал Михаил Попов командир на 68 бригада Специални сили, началника на Националният военен университет бригаден генерал Тодор Дочев,Началника на Военно полиция бригаден генерал Борислав Сертов, Областният управител на област Смолян Димитър Кръстанов, кмета на община Смолян Николай Мелемов, кмета на община Асеновград Емил Караиванов с чието съдействие в Смолян ще бъде представена изложба на военният художник Атанас Москов, съобщи капитан Стоян Вълчев. По повод празника ще има и много наградени. Командира на Сухопътните войски ще награди 7 военнослужещи. Командира на 68 бригада специални сили ще награди 15 военнослужещи и Командира на 101 алпийски батальон ще повиши в звание 2 сержанти и 4 войника и ще удостои с грамоти 2 цивилни служители.

Тържествата ще завършат на 21 октомври с участие на представителни части от 101 алпийски батальон в тържествената заря – проверка на която ще присъства и Министър председателя професор Георги Близнашки.

Вирни се горе