Внушително множество помоли св. Петка за небесна закрила

Внушително множество помоли св. Петка  за небесна закрила

Изключително много вярващи пристигнаха днес за храмовия празник на параклис „Св. Петка“ в кв. Устово, независимо че е разположен извън Смолян, на пътя за Пловдив до Паметника на парашутистите край село Бостина. Богомолци от града и околните селища, а и преминаващи пътници идваха, за да отдадат почит на светицата – Петка Българска.

Празничната света Литургия отслужи отец Димитър Одаджиев – енорийски свещеник на храм „Успение на св. Богородица“ в Устово, към която енория е параклисът. След това Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи благодарствен молебен за св. преподобна Параскева – Петка Българска и водосвет заедно със свещеници от Смолян – Димитър Одаджиев от празнуващия параклис, иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество, Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски“, Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“, иподякон Даниел Апостолов и иподякон Валери Здравчев.

Архимандрит Висарион със специални молитви след молебена освети водата, като призова очистителното действие на свръхестествените сили и благословението Йорданово. Да слезе Светият Дух и да освети водата, за да я ползват вярващите за здраве, благословение и спасение.

Иконом Запрян Шиков припомни житието и подвига на нашата молитвена застъпница пред Бога св. Петка Българска, живяла през 10-11 век. Още десетгодишна тя чула в храма гласа на Иисус Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и решила да се посвети на вярата. По-късно напуснала дома си, обходила много свети места, посетила Йерусалим и Божи гроб и се усамотила в Йорданската пустиня дълго време. Ангел Госдподен й възвестил нейната кончина и тя с радост я приела, отбеляза иконом Шиков. След време в гроба до нея бил погребан странник, но тя се явила във видение на двама християни и ги помолила да пренесат мощите й в църквата „Свети Апостоли“ в Каликратия, Гърция. Така започнали нейните благодатни за вярващите „странствания“, защото където и да били след това пренасяни мощите й, за да бъдат запазени, св. Петка на всички помагала – в Търново, Видин, Сърбия, Константинопол, Румъния. По нейните молитви и сега Бог ни помага, заяви иконом Запрян Шиков и допълни, че озарени от светлината на св. Петка, нека всички сега се молим за нас, за децата и родината ни.

С иконата на св. Петка, понесена от отец Димитър Одаджиев, около храма бе извършена лития, а след това архимандрит Висарион освети принесените петохлебия и други хранителни дарове, както освети и курбана.

Негово Високопреподобие се обърна към множеството и лично към именниците с благи поздравителни думи. Той призова Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички нас. Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

Храмовият празник в чест на св. Петка завърши с песнопението „Многая лета“.

Всички бяха поканени на благословена трапеза.

Параклисът „Св. Петка“ край Устово е построен преди пет години от църковното настоятелство на храм „Успение на св. Богородица“ с главен организатор Васил Янчевски и съпругата му Атанаска, с изключителната помощ на много дарители. Мястото също е дарение от наследниците Карапиперови.

Росица Примовска

Вирни се горе