Владимир Уручев за предизвикателствата пред млечния сектор в България след отпадане на квотния режим

 Владимир Уручев за предизвикателствата пред млечния сектор в България след отпадане на квотния режим

Срокът на действие на квотите за мляко и млечни продукти в ЕС изтече на 31 март 2015 г. С премахването на квотите производството и предлагането на мляко ще продължи да функционира при условията на свободен пазар, което е значително предизвикателство за конкурентоспособността на българския млечен сектор. Ситуацията се влошава допълнително, поради ниските изкупни цени на суровото мляко и сирената у нас, които са сред най-ниските в ЕС, както и в резултат от руското ембарго. В тази връзка евродепутатът Владимир Уручев подчерта инициативата на България и Румъния за въвеждане навременна извънредна помощ от ЕС за производителите на краве мляко в целия Европейски съюз.

В подкрепа на българските млекопроизводители, Владимир Уручев, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI), предложи поправки в Доклада на Европейския парламент относно перспективите за млекопреработвателната промишленост на ЕС – преглед на прилагането на законодателния пакет за млякото и млечните продукти[1]. Предложенията са насочени към подкрепа на най-засегнатите от отпадането на квотите млекопроизводители, а именно производителите в планинските и необлагодетелстваните райони. Млекопроизводството в тези райони често е единственият възможен поминък, а производствените разходи са твърде високи. Затова евродепутатът предлага приемането на специфични мерки, насочени към насърчаване на операторите да изкупуват произведеното в тези райони мляко. По линия на схемата „Училищно мляко” могат да бъдат подкрепени местните и малки млекопроизводители, както и кооперирането в сектора чрез увеличаване на помощта за продуктите, включени в схемата. Владимир Уручев насърчи засиленото прилагане на всички налични инструменти по линия на ПРСР 2014-2020, мерките за обвързана подкрепа и промоционалните програми с цел повишаване конкурентоспособността на българските млекопреработвателни предприятия. Въпреки действието на задължителните договори, евродепутатът обърна внимание върху липсата на уредба в отношенията между големите търговски вериги, от една страна и производителите/преработвателите, от друга, което поставя последните в по-неизгодна позиция. В тази връзка той подчерта ролята на организациите на производителите във веригата на доставки. Не на последно място, Владимир Уручев изтъкна значението на качеството на суровините и прилагането на по-иновативни методи на производство, което ще окаже положителен ефект върху по-добрата реализация на българските млечни продукти на външни пазари.

През 2012 г. Европейската комисия предложи редица мерки с т.нар. “Пакет за млякото”, за да осигури плавен преход към края на квотния режим. Пакетът за млякото бе създаден с цел да подобри позициите на производителите във веригата на доставките чрез сключване на задължителни договори между млекопроизводителите и преработвателите и засилена роля на организациите на производителите и междубраншовите организации. Бяха въведени и специални инструменти за прогнозиране и реакция при евентуални бъдещи кризи в сектора – т.нар. “предпазна мрежа” (възможност за публична интервенция и частно складиране) и “Обсерватория на пазара”, която да наблюдава цените на млякото и да сигнализира кога да се включи предпазната мрежа.

Вирни се горе