Владимир Уручев: ЕП да не тиражира неистини относно причините за предсрочното извеждане от експлоатация на ядрени блокове в България, Словакия и Литва

Владимир Уручев: ЕП да не тиражира неистини относно причините за  предсрочното извеждане от експлоатация  на ядрени блокове в България, Словакия и Литва

Владимир Уручев, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), в качеството си на докладчик в сянка по доклада на ЕП за ефикасност и ефективност на финансирането от ЕС в областта на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в новите страни- членки, се обяви в подкрепа на предлагания доклад. Той приветства финансовата помощ и солидарност на ЕС, без които извеждането от експлоатация не би било възможно, но подчерта и необходимостта от конкретни изменения, които възнамерява да внесе през следващите дни.

По време на разглеждането на проектостановището в Комисията по индустрия, изследвания и енергетика, Уручев призова ЕП да не тиражира неистини относно причините за предсрочното извеждане от експлоатация на ядрени блокове в България, Словакия и Литва. “Не е вярно твърдението, че блоковете са изведени от експлоатация, защото тяхното привеждане към съвременните стандарти не е било икономически ефективно. Поне за блоковете в Козлодуй беше доказано с международна експертиза, че покриват световните стандарти за безопасност”, заяви българският евродепутат.

Той наблегна на факта, че българските реактори не са били излишни за енергийния баланс на страната ни и затова е нормално в началото голяма част от средствата да бъдат изразходвани за мерки в целия енергиен сектор, с което да се компенсира отчасти загубата на сериозни енергийни мощности.

Според Владимир Уручев, други възможни механизми за по-ефективното и прозрачно използване на финансовата помощ, са по-голяма координация при разрешаването на сходни проблеми, особено свързани с третирането на определен тип радиоактивни отпадъци, както и синхронизиране на правилата на ЕБВР за провеждане на обществени поръчки с тези в страните-членки.

Вирни се горе