Владиката:„Светлината на Божията любов да проникне и просвети цялото ни същество!“

Владиката:„Светлината на Божията любов да проникне и просвети  цялото ни същество!“

Днес в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян бе отслужен един от дванадесетте Господски празници – Вход Господен в Йерусалим /Връбница – Цветница/. Църквата възпява: „Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: „Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама.“ Посрещнат с върбави клонки пред храма, празничната света Литургия възглави архиерейският наместник Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Заедно с владика Висарион съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеникът от храма Иван Марински с помощници иподяконите Марин, Илия, Красимир, Георги, Тодор, Емил и църковни певци. Със слово към всички в храма се обърна епископ Висарион : „Боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри! В този неделен ден Светата Църква чества тържествения вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим, където Спасителят дошъл, не за да седне на царския престол и да отнеме властта от римляните, а да насочи своите стъпки към величествения Йерусалимски храм, показвайки чрез това, че Христовото царство „не е от този свят“. Господ е истински Цар, но не на един или друг народ, а Владетел на цялата Вселена. Светата Църква в песнопения и молитви, посветени на днешното празнично събитие, ни разкрива основната цел за идването в света на Божия Син, който чрез подвига на изкуплението, страданията и смъртта прие от Бога власт да бъде Съдия на живи и мъртви. Сам Спасителят още преди Своите страдания учел апостолите за това: „Защото ще дойде Син Човеческий в славата на Отца Си със Своите ангели и тогава ще въздаде всекиму според делата му”, както посочва евангелист Матей. Да се потрудим, скъпи братя и сестри, искрата на живата Христова вяра с всеки изминат ден все повече и повече да се разгаря в нашите души, а светлината на Божията любов да проникне и просвети цялото ни същество. Тогава и нашите мисли ще бъдат събрани и чисти, чувствата ни – свети и непорочни, желанията ни устремени към Небесното и вечното, за да срещнем Господа заедно с праведниците, както в днешния радостен празник, от цялата си душа с любов да прославим нашия Спасител и да възкликнем: ”Осанна във висините, благословен е Който иде в Името Господне, Царят Израилев“. Амин!“

Владика Висарион честити празника на именниците, на всички в храма, на техните семейства и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!

На благочестивите християни бяха раздадени осветени върбови клонки, спазвайки противоепидемичните мерки.

  • * *

От утре започва Страстната /Великата/ седмица – последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос . Всеки ден Църквата ще възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста.

На Велики понеделник /26 април, утре/ в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ епископ Висарион ще отслужи от 18 часа Последование на Жениха.

Архиерейско наместничество – Смолян Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе