Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни как самата тя се лекува от Covid-19

В ирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел Вирусология в Националния център за заразни и паразитни болести, обясни как действа иновативната ваксина срещу Covid-19, базирана на РНК (рибонуклеинова киселина)-информация.

Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на клинични изпитания. Пфайзер са най-напреднали, тяхната ваксина е по чисто нова технология, основана на нуклеинови киселини, каза доц. Николаева в “Здравей, България”. На същия принцип е и ваксината на компанията Модерна. Принципът е, че се инжектира такава рибонуклеинова киселна, която носи информация за един от повърхностните белтъци на коронавируса. Тази РНК намира пътя си до клетките и в резултат на ваксината се образува белтък, нашият организъм реагира с поява на имунни клетки, които ще разпознават коронавируса. Така организмът ни ще бъде подготвен за среща с коронавируса. В същото време РНК-молекулите са нестабилни, влизат в тялото на човека, свършват работата си и се разпадат, затова е толкова добър профилът на безопасност на ваксините, базирани на РНК, каза вирусологът.

Запитана дали е възможно ваксинираният да заразява, доц Николаева обясни, че ваксината не е заразен материал, не е вирус, ваксината не е на принципа на живите ваксини, които заразяват. Има такива ваксини срещу други заболявания, но нито една от ваксините срещу Covid-19 не е жива, каза тя.

По повод притесненията дали ваксините са достатъчно безопасни, вирусологът обясни, че се правят много големи клинични проучвания. Примерно за ваксината на Пфайзер това са повече от 40 хил. души, на. Модерна – 30 хил. души. Според доц. Николаева е изключено да се крие, ако изпитанията покажат странични ефекти.

Правило във вирусологията е ваксина да се слага на абсолютно здрав човек.„Ако сме се заразили с Covid-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Лекарите внимателно разпитват какви са били контактите ни, за да се избегне максимално подобен случай”, каза още тя.

Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно. За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания, още тези фази дават профила на безопасност, така че нещата са под контрол, каза още специалистът.

Самата доц. Николаева в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус. „Имам късмета да карам сравнително леката форма на заболяването. Първите няколко дни бяха тежки, но вече съм добре. Пия много течности – 2-3 литра на ден, витамин Д и аспирин. Не приемам антибиотици. Като вирусолог ми е пределно ясно, че няма нужда от антибиотици. При мен вирусната инфекция нямаше усложнения с бактериална", заяви Любомира Николаева. Тя подчерта, че тъй като вирусът отделя много токсини, е необходимо да се приемат много течности, за да изчистваме организма от тях.

Вирни се горе