Виктори-то удря 5 лева догодина

Виктори-то удря 5 лева догодина

По 5 лв. за кутия цигари “Виктори” може да плащат пушачите догодина, ако се приеме драстичният скок на акциза върху цигарите от 2010 година, пише Money.bg.

В проектобюджета за следващата година е записана стойност на акциза върху цигарите от 76 евро за 1000 къса цигари. Това прави скок от 46%, който вероятно ще се пренесе и върху крайната цена на цигарите, каза заместник-финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Дарик радио.

При това положение кутия „Виктори" ще поскъпне с повече от 1,50 лв., ако почти двойното увеличение се пренесе пряко върху крайната цена. Така от 3,40 лева цената на най-масовите цигари ще стане почти пет лева.

От бранша очакваха поскъпване на акциза от 52 на 64 евро за 1000 къса цигари заради обещанията на предишното правителство. Това е и минималната ставка за Европейския съюз.

„Минималната ставка в Европейския съюз за следващата година е 64 евро за 1000 къса и тя е минималната възможна ставка. Българското правителство би предложило по-висока, защото в момента сме с най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания", аргументира се Горанов.

Друг аргумент за повишаването на акцизите върху цигарите са очакваните по-големи постъпления в държавната хазна. Все още обаче се прави с колко ще се увеличат приходите в бюджета. Горанов посочи, че в други европейски страни акцизът върху цигарите дори е по-голям. В Германия например е 130 евро на 1000 къса.

Вирни се горе