VIII НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ФИЗИКА И ИНЖЕНЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ СЕ ПРОВЕДЕ В СМОЛЯН

VIII НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ФИЗИКА И ИНЖЕНЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ СЕ ПРОВЕДЕ В СМОЛЯН

VIII НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ФИЗИКА И ИНЖЕНЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ ФАКУЛТЕТ КЪМ ПУ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

На 31 октомври и 1 ноември 2019 г. в парк-хотел „Санкт Петербург”, гр. Пловдив се проведе VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие. Конференцията е ежегодно събитие, организирано от Физико-технологичния факултет и Студентски съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с Фондация „Еврика“. Мероприятието осигурява поле за изява на млади учени, студенти и докторанти от висшите училища в страната и Българската академия на науките. За първи път тази година конференцията е с международно участие.

Приветствие от името на Ректорското ръководство на Пловдивския университет изказа проф. д-р Теменужка Йовчева, Заместник-ректор на ПУ. „Удоволствие е да ви приветствам на една от трите знакови конференции на Университета. Следя развитието на студентската конференция от самото й създаване. Тя порасна и количествено, и качествено. Днес участниците са над сто, а от 2017 г. докладите се отпечатват в Journal of Physics and Technology, което е с признато качество.“, каза проф. Йовчева. Тя благодари на фондация „Еврика“ за благотворното сътрудничество. Проф д-р Невена Милева – Помощник-ректор на Пловдивския унверситет и Декан на Физико-технологичния факултет, поздрави всички млади хора, които организират събитието. „Благодарим на нашите колеги от бизнеса за предоставяне на възможност нашите студенти да провеждат стажове и практики в техните фирми. Там те трупат опит, правят свои изследвания и разработки, чиито резултати ще ни представят днес. Благодаря и на фондация „Еврика“, която ни подкрепя във всички начинания.“, каза проф. Милева. Тя приветства всички гости от чужбина и обяви проект, по който работят преподаватели от Факултета – TESI. Това е проект за създаване на адаптивна, достъпна и лесна за използване софтуерна система, която ще помогне на хората с проблеми с вербалната комуникация да работят, да живеят и да се включват в обществото.

Боряна Кадмонова – Изпълнителен директор на фондация „Еврика“, поздрави присъстващите. „Ние виждаме във ваше лице бъдещите инженери и бъдещите учители, от които нашето общество има нужда. Винаги ще стоим до вас и заедно ще мислим за бъдещето.“, допълни тя.

В програмата на конференцията се включваше устно или постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен, студент или докторант. Работата на конференцията беше по секции: Атомна и ядрена физика; Електроника, комуникации и инженерни технологии; Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика и др. Тази година в специална секция се презентираха резултати по проекта TESI, чиято цел е чрез информационните и комуникационни технологии да се компенсират вербалните проблеми и взаимодействието между хора със СОП, експерти и други. Създаден е софтуерен инструмент, който позволява на потребителите да изразяват себе си, използвайки визуални и аудио сигнали, на базата на наличната технология и без познания в програмирането.

Научно жури отличи участниците: Недислав Веселинов за най-добро научно постижение за 2019г; Ивайло Пантелеев за най-добра презентация; Тодор Влахов за най-добър постер и Виолета Петрова, която получи поощрителна награда. Конференцията е добра практика за връзката образование-бизнес. На мероприятието водещи фирми в областта на инженерните технологии, като „Арексим Инженериг“ ЕАД, „Костал България“ ЕООД, А1 България, Телевик България и Broadcom, презентираха своята дейност и представиха свои продукти и рекламни материали. Тези фирми са подходящ пример за възможните професионални реализации на младите инженери и физици.

VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие за пореден път се утвърди като форум, на който бъдещите специалисти да представят своите проекти и научни изследвания и на който да се обсъждат иновативни идеи и актуални проблеми в съответната научна област.

Вирни се горе