Великия водосвет на Водици архимандрит Висарион отслужи в манастира над Смолян

  Великия водосвет на Водици архимандрит Висарион  отслужи  в манастира над Смолян

Ден преди Богоявление, наречен Водици, в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян бе отслужена св. божествена Литургия с последвал Велик водосвет, който се прави само два пъти в годината – на Йордановден и в навечерието на празника – 5 януари.

Светата Литургия бе отслужена от изпълняващия длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество. В помощ бяха иподякон Валери и послушница сестра Христина.

На клира песенното последование изпълняваше Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Към него се включваха с песнопения иподякон Емил и черкуващи се християни.

Иконом Запрян Шиков даде св. Причастие на тези, които са постили и са направили изповед, освети принесеното Петохлебие и раздаде нафора.

След това архимандрит Висарион тържествено отслужи Велик водосвет, символизиращ кръщението на Иисус Христос в река Йордан от св. Йоан Предтеча. При всяко потапяне на Кръста във водата Негово Високопреподобие призоваваше със специални молитви Бог да дойде в храма чрез слизането на Светия Дух, за да освети тая вода, да обнови духа на нашата природа, да даде на всички, които се докосват до нея или се причастяват с нея, освещение, здраве, очистване и благословение.

С осветената вода архимандрит Висарион поръси иконите в олтара и храма, а иконом Запрян Шиков – богомолците.

Като честити празника на всички, Негово Високопреподобие обясни на присътващите, че водата от Великия водосвет се пази цяла година. Тя е за здраве, за душевно спасение, за мир и за благополучие. От нея трябва да се отпие не сега в църквата, а утре сутринта /на Йордановден/, а след това може да се вземе нафора. Тази вода е лечителна и спасителна, подобна е на водата при светото Тайнство Кръщение. Тя се ползва и на Преждеосвещената св. Литургия през първата сряда след Сирни Заговезни, която тази година е на 13 март, преди да се вземе нафора, но постът трябва да се продължи до Тодорова събота или Неделя Православна, когато може да се пристъпи към Свето Причастие.

Росица Примовска

Вирни се горе