"Великанът от Родопите“ Величко Чолаков събра куп шампиони на бенифис в Смолян

"Великанът от Родопите“ Величко Чолаков събра куп шампиони на бенифис в Смолян

Последният българин олимпийски медалист в щангите направи своя бенефис днес в Смолян. Величко Чолаков, великанът от Родопите, сложи край на състезателната си дейност на официално тържество пред свои колеги, приятели и близки в родния си град.

Събитието започна в 12 часа в обновената спортна зала със състезание по вдигане на тежести на 15-годишните момчета, които в момента се подготвят от Чолаков. Участие взеха клубове от градовете – Асеновград, Сопот, Карлово, Хасково и домакините от Смолян. Регионалният турнир се проведе по повод 35 години Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – Смолян /СКВТ „Родопа/ и бенефиса на Величко Чолаков. По-късно прочутата народна певица Валя Балканска и гайдарят Петьо Янев се погрижиха за отличното настроение с букет от родопски песни. Програмата продължи с изпълнение на спортни танци от клуб ФЕН 85, след което се проведе и състезание за момичета до 17-годишна възраст. За бенефиса пристигнаха много световни и европейски шампиони, сред които Янко Русев, Нено Терзийски, Иван Иванов, Алан Сагаев, приятели и щангисти от Норвегия, Азърбайджан, Холандия и Гърция. В края на церемонията се състоя награждаване на изтъкнатия ни тежкоатлет и тържествена вечеря от 19 ч.

Величко Чолаков е на 33 години и 20 от тях посвети като състезател при супертежките щангисти. Бронзов медалист от Олимпиадата в Атина 2004 г., европейски шампион за мъже и юноши, световен вицешампион, в кариерата си печели още бронзови медали от световни и европейски първенства. Има 30 държавен титли в различните движения и двубоя. Единственият българин олимпийски медалист при супертежките щангисти. В последните години се ориентира към треньорска дейност, бе за кратко наставник в Азербайджан и в Норвегия. В момента подготвя над 20 деца в родния си клуб „Родопа“ Смолян.

Вирни се горе