Вариант 3 - "Под игото" беше изтеглен на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване след седми клас.

Вариант 3 - "Под игото" беше изтеглен на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване след седми клас.

Децата ще пишат и преразказ на откъс от “Гост” – първа глава на “Под игото” на Иван Вазов. Вариантът беше изтеглен в присъствието на министъра на образованието Даниел Вълчев. Другите два варианта са били „Малкият принц" и „Граф Монте Кристо". Времето за работа, с което ще разполагат учениците, е три часа. След изтеглянето на варианта Даниел Вълчев изтъкна, че и трите варианта са класираните на първите десет места произведения от „Голямото четене". Според него децата не би трябвало да се затруднят от падналия им се вариант – „Под игото". Текстът, който трябва да преразкажат, е по-кратък от две страници и е от една от главите, където сюжетът е ясен, има диалог, има случка, коментира той. По мнение на просветния министър има много чуждестранни образователни системи, които включват класически произведения от много повече години назад и далеч по-архаични произведения с оглед на съвременния език и съвременното разбиране за света, от колкото е „Под игото" по отношение на нашите деца.

Вирни се горе