Валутният борд задържа ръста на лошите заеми в България

Валутният борд задържа ръста на лошите заеми в България

Очакванията на анализаторите от УниКредит Груп са, че в следващите години регионът ще продължи да “догонва” Западна Европа. Валутният борд, който функционира успешно в България, “държи” нивата на лошите заеми на относително ниски нива, обясни директорът на УниКредит Груп, който отговаря за развитието на бизнеса в Централна и Източна Европа Федерико Гицони на среща с журналисти от международни медии в Милано, съобщиха от “Уникредит Булбанк”.

Той обясни, че стабилността на валутният борд е предпазила лева от обезценяване, което от своя страна, е предотвратило по-сериозни затруднения на домакинствата и фирмите в обслужването на заемите.

Гицони посочи, че въпреки че 2009 г. ще бъде най-трудната година за региона, като цяло перспективите за развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа остават непроменени.

Очакванията на анализаторите от УниКредит Груп са, че в следващите години регионът ще продължи да “догонва” Западна Европа по разпространение на финансовите услуги, макар и с по-умерени темпове.

Определящо за това на каква скорост ще продължи кредитирането в ЦИЕ ще е качеството на портфейлите на банките.

Нивото на проблемните заеми ще определи дали финансовите институции ще концентрират усилията си върху контролиране на риска или върху търсенето на нови бизнес възможности, смята Гицони.

Той обясни още, че друга основна разлика на кредитирането в бъдеще, в сравнение с минали години, е, че ще бъде по-тясно обвързано с нивото на местните спестявания.

Федерико Гицони още веднъж подчерта ангажимента на УниКредит Груп към развитието на региона.

Той даде за пример споразуменията, които групата подписа през тази година с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Европейската инвестиционна банка.

Вирни се горе