Валс и любовни интриги във „Виенска кръв“ представя операта от Бургас в Смолян

Валс и любовни интриги във „Виенска кръв“ представя операта от Бургас в Смолян

Валс и любовни интриги в последната оперетна творба на Йохан Щраус – син, „Виенска кръв“, ще представи пред публиката в Смолян екипа на Държавна опера – Бургас. Оперетата ще бъде поставена на 29 май, вторник, от 18 ч. в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще види и на сцената в централната роля – тази на граф Цедлау. Партията на съпругата му пък ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са гостуващи солисти за бургаската опера и са сред най-известните оперетни певци в страната, носители са на множество награди и гастролират често в страната и чужбина. В останалите образи ще се превъплътят солистите на Държавна опера – Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта. Диригент ще бъде маестро Цанислав Петков.

Разбира се, виенският валс е емблематичен за тази постановка, затова хореографията му е поверена на неслучайно име – примабалерината на Държавна опера – Бургас Галина Калчева. Тя е позната не само на българската публика, но и на любителите на балета в чужбина, като последната премиера, в която тя танцува, е в ролята на Гамзати в балетния шедьовър „Баядерка“ на бургаската опера. Калчева, която е една от титулуваните български балерини, е и преподавател по балет, а хореографията й може да бъде видяна все по-често в постановки.

За да пренесе публиката в епохата на аристократична Виена, костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова е разработила всеки един костюм за всяка отделна роля. Дрехите, характерни за висшето австрийско общество от годините на виенския валс, са съобразени не само с тогавашната мода, но и със сценичните нужди на оперетата, а именно необходимостта на певците и актьорите да танцуват и да се движат достатъчно свободно. Както винаги, всеки един костюм е изработен на ръка – нещо, на което Цветанка Стойнова особено държи, за да изпълни качествено най-фините детайли от дрехите. Именно ръчната изработка на костюмите отличава нейната работа от тази на много съвременни костюмографи, твърдят оперни почитатели. Единици са останалите работещи дизайнери на сценични костюми, които работят още по този начин, казват запознати.

Изключителна чест за бургаската опера е и работата с изтъкнатия сценограф Иван Токаджиев по декорите на сцената. Художникът е изключително популярен с изложбите си в Германия. Изкуството му е познато сред ценителите и в Австрия, Франция, Испания и др. Неговите сценографии са особено ценени в не една музикална институция в България – в оперите в Русе, Варна, Пловдив и Стара Загора, в Музикалния театър в София и други. Автор е на най-любопитните сценографски решения за театрални и телевизионни спектакли.

„Виенска кръв“ не е позната на широката публика, но със сигурност ще се хареса на оперетните любители заради изключително популярните валсове, полки и ансамбли в произведението. Режисьорът Марио Николов очаква да предизвика зрителите с прочутия дует „Виенска кръв“. В либретото се разказва изключително забавната история на граф Цедлау, любител на женската красота, чиято страст забърква героите на историята в оплетени любовни лъжи. Действието се развива насред бляскави виенски светски събития под горещите звуци на валса и полката. А всички сърдечни драми и комедии се дължат единствено на страстната виенска кръв.

Вирни се горе