В смолянския храм „Св. Дух“ продължи четенето на Богородичния акатист

В смолянския храм „Св. Дух“ продължи четенето на Богородичния акатист

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в храм „Св. Дух“ в Смолян молитвеното последование Малко повечерие с Молебен канон и Богородичен акатист – втора статия, тази вечер /26 март/ възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С епископа съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, енорийският свещеник Иван Василев и свещеник Иван Марински от катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“. Помощници в служението бяха иподяконите Валери, Илия, Тодор и Емил. Осветени бяха петохлебия с прочитане на молитви за здраве и благоденствие. Множеството в храма радостно и утешително участваше в богослужбата.

Първото хвалебствено и благодарствено творение на Църквата за Света Богородица – Богородичния акатист, се изпълнява вече 15 века. Православието има традиция този прекрасен Акатист на Пресвета Богородица да се пее през време на Малкото повечерие във всеки петък на Великия пост. Значимо слово за това велико произведение за прослава на Божията Майка произнесе свещеник Иван Марински.

Присъстващите в храма бяха поздравени от епископ Висарион, казвайки: „Ние застанахме мислено с чувство на благоговение и умиление пред Божията Майка, която е по-светла от херувимите и по-чиста от серафимите и пред която по думите на свети Йоан Златоуст се прекланят светите Ангели. И към Нея възнесохме топли молитвени песнопения. Нека се обръщаме към Нея при всички обстоятелства и нека знаем, че Тя е готова и е в състояние да ни помогне винаги, стига да заслужаваме и ако това ще бъде полезно за нас. Колко много страда Божията Майка, когато ни вижда да живеем в грехове. А каква е нейната радост, когато живеем на Земята за Небето, когато служим на Нейния Син, а не на греха. Пресвета Богородице, Майко Божия и наша майко, бъди ни водителка, помощница, закрилница и спасителка в бурното житейско море! Радвай се, Невесто Неневестна! Амин!“

Архиерейският наместник епископ Висарион преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе