В навечерието на празника: Приказка за Смилянския боб и магията на Родопа планина

 В навечерието на празника: Приказка за Смилянския боб и магията на Родопа планина

Дори да прочетем хиляди книги за историята и бита на българина, да научим наизуст всички народни песни и да знаем къде се намира всеки български град, пак няма да знаем толкова за България, колкото, ако хапнем една порция парещ смилянски боб.

Това ястие не може да бъде наречено просто българско, това няма да го опише достатъчно ясно. Много хора го наричат родопско, но дори и това не е напълно конкретно и правилно. Смилянският боб е единствено и само…Смилянско ястие. От едно малко, китно и гордо село, носещо известното и легендарно име Смилян.

Да си космополитен не означава да унищожиш традициите си. Напротив, единствено е по-лесно да си споделяш с всичкиДа си космополитен не означава да унищожиш традициите си. Напротив, единствено е по-лесно да си споделяш с всички.

Село Смилян се намира в област Смолян, на около 15 км. от града. Името на селото идват от живялото по тези земи славянско племе Смоляни. През 837 г. те вдигат бунт срещу византийската власт, а в тяхна подкрепа се явил хан Пресиян. Само 1 век по-късно, смоляните вече били неразделна част от България и завинаги щели да останат под нейното крило, въпреки всички препятствия и катастрофи. Историята на селото е богата и пъстра, независимо скромните му размери. Няма как да се отрекат всички исторически факти и случки, случили се тук, но отвъд тях селото ще остане завинаги най-известно с уникалния Смилянски боб, който се превръща в символ на целия район.

Ежегодният “Празник на Смилянския боб” е пример за развитие на местната култура и нейното прекрасно представяне и аранжиранеЕжегодният „Празник на Смилянския боб“ е пример за развитие на местната култура и нейното прекрасно представяне и аранжиране Да се научиш да готвиш, но и да хапваш Смилянски боб е истинско изкуство.

Рецептите са изпипани до съвършенство и всяка грешка може да убие магията на тези феноменални гозби. Това ястие не е просто храна, то е част от културата и традициите на целия регион. Смилянският боб не би могъл да съществува другаде. Неслучайно няма да откриете пакетирани разфасовки на този специфичен продукт в търговската мрежа. Не вярвайте на всякакви фалшификати, които се опитват да ви излъжат. Бобът по течението на река Арда е уникален и не може да бъде копиран никъде по света. Картините от Смилянски боб са радост както за очите, така и за стомаха.Картините от Смилянски боб са радост както за очите, така и за стомаха.

Той е роден и култивиран тук и е особено придирчив. Няма кой знае какво желание да ви дойде на гости готов или опакован в някой огромен софийски магазин, сгъчкан с хиляди други продукти под надписа намаление. Ще се наложи вие да дойдете при него и да го опитате. Повярвайте ни, дойдете ли веднъж и усетите ли магията, няма да имате търпение да се върнете отново. Докоснете ли се до вълшебството да седите в пълна хармония пред огнището в някоя малка къщичка в Смилян, да вдишвате кристалния и свеж въздух на Родопа планина, чувайки как бобът тихо започва да къкри над огъня, все по-трудно ще ви бъде да напускате този обаятелен и мистериозен край на България. Участниците за най-красив щанд демонстрират своите идеи, посредством различни и забавни форми.Участниците за най-красив щанд демонстрират своите идеи, посредством различни и забавни форми. Смилянският боб не се яде в скъпи и шикозни ресторанти, нито набързо в обедната почивка. Хапването му е традиция и ритуал на радост, а да се радваш на живота не е…фасулска работа. Празникът на боба всяка година привлича гости, туристи и местни производители. Празникът на боба всяка година привлича гости, туристи и местни производители.

Това ястие се яде бавно, спокойно, с чашка греяна ракия и под звуците на каба гайда и придружаващите я горди и благи родопски гласове. Тук не се сяда просто за да се яде. Храната тук е помежду всичко останало. Помежду приказките за живота под безкрайните звезди на Родопа планина и надпяването с народни песни и живи хорá. Така се готви и яде Смилянски боб – заобиколен от всички, които обичаш.

Тук, в Смилян, фасулът е голяма работа, и то не от вчера или от днес. Традиции в отглеждане на този специфичен сорт съществуват от пон 250 години. За тези два века и половина магията на приготвяне на фасула са останали заключени в Смилян. Рецептите и майсторлъкът се предават от поколение на поколение и никой не си позволява да наруши традицията, че тайните на това ястие не трябва да напускат селото.

За да е истински Смилянският боб трябва да е растял в почвите, в близост до река Арда, да се е къпал във водите й и да е събиран от ръце, които знаят каква ценност докосват. Красивото поднасяне и оригиналните идеи радват окото на посетителите.Красивото поднасяне и оригиналните идеи радват окото на посетителите.

Празникът на Смилянския боб се организира всяка година през последния уикенд на месец ноември. Събитието води началото си от 2003 г., когато фестивалът е организиран за първи път. Неговата история е пример как един продукт може да се превърне в мотор за местната икономика и да е в подкрепа на малките и средно производители. Фестивалът се организира с подкрепата на Община Смолян, кметство Смилян и местното читалище. На празника се събират много местни жители, гости, туристи, както и производители от няколко села по поречието на река Арда – с. Смилян, с. Арда, с. Могилица и др.

Традиционно празникът се открива с топовното гръмване на черешо топче. Не, не познахте, с бобено смилянско оръдие. Всичко около този фестивал е ориентирано около Смилянския боб. В рамките на празника се провеждат много дегустации, състезание по планинско бягане, танци, музикални и певчески забави и дори конкурси – кулинарни, творчески, както и за най-атрактивно ангажиран щанд на производител на Смилянски боб. Детската надпревара за най-красиво пано от Смилянски фасул е сред най-атрактивните и иновативни страни на фестивала. Всяка година десетки деца демонстрират своите умения и фантазия, комбинирайки местния вид фасул с безкрайните простори на тяхното въображение.

В нашия забързан и натоварен градски живот, често забравяме, че само на няколко часа от нас има хора, които живеят спокойно, простичко и без да се вълнуват от много от проблемите, които занимават нас. Хора, които вярват в мястото, в което живеят, и които го ценят и предават наученото от техните родители на своите деца. Магията, която крие Родопа планина е вълшебство, което надали някога напълно ще разберем,а дотогава нека с наслаждаваме на всички прекрасни гозби, песни и гледки, с които ни дарява.

https://itravel-bg.com/2017/05/11/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D 0%B0- %D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0% B1%D0%BE%D0%B1- %D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD/

Вирни се горе