В манастира над Смолян ще празнуваме светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян

В манастира над Смолян ще празнуваме  светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян

На 1 юли /сряда/ от 9 часа в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави св. божествената Литургия в църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в чест на храмовия й празник. Заедно с него в богослужението ще участват свещеници, иподякони и църковни хористи. Ще бъде отслужен празничен водосвет и раздаден благословен курбан.

За поклонниците ще има безплатен транспорт в 8,30 часа от автогарата в Устово и в 8,30 часа от супера в Горно Райково. Автобусите ще спират на всички градски спирки.

По случай храмовия празник на 30 юни /вторник/ от 18 часа ще има и Вечерня с петохлебие, отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Нека всички заедно да почетем светите лечители-безсребреници Козма и Дамян, родени в Рим и кръстени в Христа. Убити са през 284 г. от лекар, завидял на славата им. Православието посочва, че усърдно са изучили начините за лечение, но не вземали от никого пари. Помагали на всички, изцелявали в името на Бог и вярата в Христа. Още приживе били наречени “безсребреници”. В краткото песнопение за тях /тропара/ се измолва: „Свети безсребреници чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром дайте и нам!“ В този манастир много болни от цялата страна са получили изцеление.

Архиерейско наместничество в Смолян

Вирни се горе