В края на юли цените на храните паднаха още

В края на юли цените на храните паднаха още

През първите седмици на юли кривата на индекса на тържищните цени запазва тенденцията на стабилизиране от предходния месец и трайно се задържа на ниво 1.900 пункта. В края на юли ИТЦ пада до 1.884 пункта, което е с 5.3 на сто по-ниско от началото на юни. Движение на индекса надолу през юни и стабилизирането му през юли се наблюдаваше и през миналата година. В резултат на поскъпването на голяма част от хранителните стоки в края на 2010 г. и първите три месеца на 2011г., индексът в началото на тази година беше с по-високи стойности в сравнение с началото на предходната година.

В резултат на това през първите шест месеца на настоящата година кривата на индекса се задържа на около 20% по-високо ниво спрямо миналата година. През юли захарта поскъпва с 2,8% спрямо юни, а цената на брашното се стабилизира на нивото от предходния месец – средно 1,00 лев за килограм на едро. Цената на олиото през юли се покачва с 0.8 на сто. През месеца е регистриран ръст на цената на яйцата със 7% (една стотинка за брой). Спад на месечна база има при каймата, а без промяна са цените на пилешкото и малотрайните колбаси. Цените на млечните произведения, варивата, ориза и захарните изделия през юли остават на нивото от юни.

През юли 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 36 на сто, на брашното с 51 на сто и на захарта със 72 на сто. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30%, а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-9 на сто. Около 15 на сто е поскъпването на годишна база на ориза, лещата, яйцата и пилешкото месо. Цените на фасула и каймата се доближават до нивото от миналата година.

Цените на повечето плодове и зеленчуци паднаха през този месец. Около 40 на сто е намалението на цените на месечна база на дините и пъпешите. В интервала 20-30 на сто е отчетеният спад на цените на прасковите, картофите, оранжерийните домати, зелените чушки и зрелия чесън. С около 10 на сто по-ниски цени са регистрирани през тази година на кайсиите, бананите и зелето. Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните – 10 на сто, оранжерийните краставици – 7% и ябълките – 1,2 на сто, информират от БТА.

Спрямо същия месец на миналата година ДКСБТ отчита ръст с около 45 на сто на цената на чесъна. С около 10 на сто е поскъпването на годишна база на кайсиите и зелените чушки и с около 2-3% е покачването на цената на прасковите и пъпешите. През юли тази година спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на цената на едро на оранжерийните домати и краставици, съответно с 24 на сто и 15 на сто.

Около 20-30 на сто е поевтиняването на дините, лимоните и зелето и с 10 на сто е спадът на годишна база на цената на бананите и картофите.

Вирни се горе