В Девин протестираха срещу увеличението на цената на водата

 В Девин протестираха срещу увеличението на цената на водата

Протест срещу увеличаване на цената на водата се проведе днес, в Девин. Десетки жители на общините Девин и Доспат изразиха на глас протеста си против новите цени на питейната вода, като дори според тях, увеличението е незаконно. Те се събраха на митинг пред Общинската администрация в града, като организаторите на протеста са от Гражданският инициативен комитет “Да защитим водата на Девин”, съобщи Дарик.

В декларация изчетена от Дияна Чаушева, член на инициативният комитет се поставиха няколко искания, между които са връщане на старите цени, да се възстановят парите на абонатите от 1 май 2017 г., от когато са в сила новите цени и др. От инициативният комитет поискаха и оставката на председателя на Асоциацията по ВиК, който според тях е създал документ с невярно съдържание, въз основа на който е увеличена цената на водата от началото на май в Девинско.

Декларацията е адресирана до премиера на Република България, министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, както и до омбудсмана Мая Манолова. От инициативният комитет са категорични, че ако не бъдат чути и поставените от тях въпроси изпълнени, те ще продължат със стачните си действия, като заплашиха с блокиране на входно-изходната артерия на Девин в първите дни на 2018г., както и да се отделят от Асоциацията на ВиК – Смолян и обособяване на ВиК – Девин.

Припомняме ви, че още през юни Инициативен комитет „Да защитим водата на Девин”, стартира събиране на подписка против увеличаване на питейната вода в община Девин. От 1 май, цената на питейната вода в общината бе увеличена от малко над 90 ст. на 1,62 лв. за кубик, което отключи недоволството на жителите на общината. От 1 януари се предвижда и ново увеличение на водата в Смолянско с около 3%.

Вирни се горе