В Брюксел се състоя конференция на тема „Зелено побратимяване: общините –заедно за интелигентни и устойчиви енергийни решения”

В Брюксел се състоя конференция на тема „Зелено побратимяване: общините –заедно за интелигентни и устойчиви енергийни решения”

На 20 март 2014 г. в Брюксел се състоя заключителна конференция на тема „Зелено побратимяване: общините –заедно за интелигентни и устойчиви енергийни решения” по проект Green Twinning /”Зелено побратимяване”. В конференцията участие взеха зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, изпълнителният директор на Асоциацията на родопски общини Златка Николова и Иванка Панделиева – ръководител проекти в Енергиен Център София.

В рамките на конференцията Марин Захариев участва в кръгла маса на тема «Прилагане на енергийни политики на местно и регионално ниво”.

По време на конференцията изпълнителният директор на АРО представи научените уроци в Родопските общини в резултат на реализирането на проект Green Twinning.

В обученията, насочени към разработване и прилагане на Планове за действие за устойчива енергия, организирани по проекта в България, Полша и Словения освен общински експерти, се включиха кметове, заместник-кметове, секретари, председатели на общински съвети, общински съетници и др. Отчетено беше, че е необходимо общинските експерти да владеят английски език, за да могат ефективно да участват в международните семинари по проекта. Благодарение на синергията с проект Buy Smart+ общините от АРО имаха възможност да получат полезна информация относно възлагането на зелени обществени поръчки, свързани с изграждането и обновяването на сгради, закупуването на автомобили и офис оборудване.

В рамките на проекта Green Twinning община Смолян подписа споразумение за побратимяване с община Мотрил от Испания, а Кърджали се побратими с испанския град Руби. Община Рудозем също подписа меморандум за сътрудничество с испанската община Алгинет.

Работните програми в Испания включваха посещения и запознаване с обекти, където са приложени ефективни и иновативни технологии за производство и използване на енергия. Бяха посетени пречиствателна станция за отпадни води с инсталиран когенератор на биогаз, предприятие за производство на зехтин с инсталиран когенератор и оборудване за производство на био-пелети от отпадъка (маслинови костилки и люспи), енергоспестяващо оборудване за улично осветление, система за използване на слънчева топлинна енергия в спортен център, а също така и колонка за зареждане на електромобили.

По проекта представители на община Кърджали имаха възможност на място да се запознаят с най-добрите практики на Руби в сферата на енергийната ефективност и обновяването на обществени сгради. Очаква се делегация от Руби, водена от кмета г-жа Carme Garcia, да се срещне с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, за да обсъдят възможностите за продължаване на сътрудничеството, както и да споделят опита и добрите практики на двете общини в сферата на енергийната ефективност и развитието на туризма.

Партньори от България по проект Green Twinning (Зелено побратимяване) са Асоциацията на родопски общини и Енергиен център София. Координатор на проекта е Регионалната асоциация на общини Атика в Гърция. В проекта участват сдружения на общини, общини и енергийни агенции от Гърция, България, Испания, Полша, Румъния и Словения.

В дейностите по проекта участват общините Смолян, Кърджали, Девин, Рудозем, Златоград, Септември и Велинград. В обученията за разработване и прилагане на планове за действие за устойчива енергия се включиха и общините Асеноград, Лъки, Мадан, Чепеларе, Родопи и др.

Проектът Green Twinning е съфинансиран по програма Интелигентна Енергия- Европа на Европейската комисия.

Вирни се горе