В библиотеката откриха изложба по случай 60-годишнината от обединението на града

В библиотеката откриха изложба по случай 60-годишнината от обединението на града

РБ „Николай Вранчев“ представя „Архитектурното богатство на Смолян“ в изложба по случай 60-годишнината от обединението на града

Заместник-областният управител Андриян Петров и директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева откриха изложба „Архитектурното богатство на Смолян“, посветена на 60-годишнината от обединението на Устово, Райково и Смолян в един град. Петров поздрави колектива на библиотеката и гостите на събитието по случай празника, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов. „Тези културни комплекси са строени за целите, които изпълняват до ден днешен – това са библиотеката, галерията, музея, театъра, планетариума, уникални по своята същност и предназначение.“, каза той във връзка с тематиката на изложбата, отбелязвайки че тези сгради в голяма степен определят облика на областния център и ние сме задължени да ги поддържаме и съхраним за идните поколения. Заместник-областният управител обърна внимание, че строителството има дълбоки традиции в Родопите от векове и доказателство за това е сътвореното от родопските майстори, не само в региона и страната, но и по Беломорието и цяла Европа. „И това е още един повод да се гордеем, като българи и родопчани!“ „Към обединение трябва да се стремим непрекъснато. Пандемията с COVID-19, която все още не сме преодолели, ни показа, че сме силни само тогава, когато се ръководим от обща мисъл и усилията ни са насочени в една посока.“ В заключение Петров каза, че Смолян ще го има, имало го е и пак ще го има, а неговото развитие в архитектурно и всяко друго отношение зависи от нашите съвместни усилия. Дарина Славова от Отдел „Справочно-библиографски и краезнание" към РБ „Николай Вранчев“-Смолян, представи по-подробна информация за изложбата „Архитектурното богатство на Смолян“. „В архитектурата на съвременния град Смолян се съчетават традицията и съвременността. Благодарение на талантливи архитекти, ръководители и строители, Смолян може да се похвали, че е град, в който са се слели минало и настояще в една неповторима хармония между архитектура и природа. В изложбата, посветена на архитектурното богатство на града ни, сме отделили място както на възрожденските родопски къщи и църкви, които имат своите представители и в трите квартали на града, така и на по-новото и най-новото строителство. Експозицията включва книги, статии, снимки и картички, които онагледяват богатото архитектурно минало и настояще на нашия град.

За съжаление, поради редица обстоятелства, някои от старите възрожденски къщи като Пангаловата например, се рушат, но има и други, на които е вдъхнат нов живот – Алибеевият конак, Пампоровата къща, Хаджичоневата къща, Гьорджевата къща, където днес се помещава музеят „Ласло Наги“ и др. На 1 февруари 1973 г. е направена първата копка на мащабния проект по изграждането на Новия център на Смолян, който е открит официално на 16 септ. 1983 г. В комплекса от административни, обществени и жилищни сгради намират място емблематичните архитектурни решения – Родопски драматичен театър, Регионална библиотека, Исторически музей, Художествена галерия, Планетариум, сградите на пощата, на Общината, на Областна администрация и др. Като перла в центъра на града ни се извисява храм „Свети Висарион Смолянски“, осветен на 2 юли 2006 г. И днес строителството и обновяването на града ни продължава.“ След откриване на изложбата, заместник-областният управител Андриян Петров проведе неформална работна среща с колектива на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян. Това е първата от планираните срещи с всички регионални културни институции в област Смолян, които ще се провеждат през следващите дни. Целта е, по поръчение на Министъра на културата, съгласувано с Областния управител, да се придобие ясна представа за състоянието на културните институти след първата вълна на пандемията от коронавирус, и при необходимост да се предприемат допълнителни мерки за подпомагане.

Директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева каза, че по време на извънредното положение не е имало забавяне при изплащането на трудовите възнаграждения за персонала, не са съкращавани хора и не се планират съкращения. По време на извънредното положение библиотеката е работила при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Във връзка със стартиране на летните занимания с деца от 22 юни, Хаджиева увери, че е направена необходимата организация за гарантиране безопасността и здравето на децата и колектива. По време на неформалния разговор, като основни проблеми за регионалната библиотека бяха изтъкнати необходимостта от ремонт и подновяване на съоръженията и техниката, необходими за съхраняването на библиотечния фонд, както и за развитието на библиотечното дело.

Вирни се горе