Увеличава се средната възраст на заболелите от Ковид-19 в Смолянско

 Увеличава се средната възраст на заболелите от Ковид-19 в Смолянско

Увеличаване на средната възраст на заболелите от Ковид-19 се наблюдава пред месец октомври. „За този месец средната възраст на заразените е 62,3 години. Сами разбирате, че това предразполага и по-тежкото боледуване. Свидетели сме на хора, при които инфекцията минава много леко, но има и такива с тежка клинична картина. Това естествено е свързано с цялостното състояние на хората“, каза д-р Кубатева. По думите й това е причината да имаме и сравнително висок процент на хоспитализирани, а в момента и петима човека на интензивна терапия и то интубирани. „С напредване на епидемичния процес при нас клиниката е по-тежка от тази, която беше през летните месеци“, допълни директорът на здравната инспекция. Думите й бяха потвърдени и от директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев, според когото вирусът е особено опасен и тежък за хората с придружаващи заболявания.

Д-р Кубатева посочи още, че здравната инспекция е предвидила периодично изследване за наличие на IgM антитела за прясна инфекция сред колективите на социалните домове на територията на областта – потребители и персонал. Освен това тази седмица предстои да се вземат за втори път проби от работещите в Хроновски, които през лятото бяха позитивни на Ковид-19, за да се проследи на третия месец имат ли антитела. Голямо скринингово проучване обаче на този етап няма да се провежда.

От здравната инспекция в Смолян отново призоваха да се спазват въведените противоепидемични мерки, за да се ограничи разпространението на инфекцията.

Вирни се горе