Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в област Смолян

 Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в област Смолян

Кандидатстването става онлайн до 11 октомври и не изисква предишни познания в областта

Най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас стартира приема за учебната 2020/2021 година в 110 школи в 33 града в България. Деца и младежи в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават в една от общо седем безплатни школи по дигитални науки и разработка на игри в градовете Смолян, Доспат, Девин, Мадан, Рудозем, и Златоград. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания. Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците могат да изберат програма, отговаряща на тяхната възраст и интереси, всяка с продължителност 100 учебни часа. В гр. Смолян предстоят две безплатни школи по разработка на игри и дигитални науки за 8-12 клас Те се реализират със съдействието на Областен управител на област Смолян – Недялко Славов, РУО Смолян и с подкрепата на ППМГ „Васил Левски“ и ПГТТ „Христо Ботев“.

Доспат – в гр. Доспат ще се проведе една безплатна школа в областта на дигиталните технологии за 4-7 клас. Тя се реализира в сътрудничество със СУ „Димитър Благоев“ и подкрепата на Фондация „Българска Памет“ и „Комак Медикал“.

Девин – Програмата по дигитални науки за 4-7 клас, която ще се проведе в гр. Девин, се реализира със съдействието на Областен управител на област Смолян – Недялко Славов, РУО Смолян и с подкрепата на СУ „Христо Ботев“.

Мадан – в гр. Мадан врати ще отвори една безплатна школа по дигитални науки за 4-7 клас, която се реализира със съдействието на Областен управител на област Смолян – Недялко Славов, РУО Смолян и с подкрепата на СУ „Отец Паисий“.

Рудозем – безплатната програма по дигитални науки за 8-12 клас в гр. Рудозем се реализира със съдействието на Областен управител на област Смолян – Недялко Славов, РУО Смолян и с подкрепата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Златоград – учениците от 4-7 клас ще могат да вземат участие в безплатна школа по разработка на игри в Златоград, която се реализира със съдействието на Областен управител на област Смолян – Недялко Славов, РУО Смолян и с подкрепата на СУ „Антим I“. „За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия – ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Обучения за 8-12 клас

С практическа насоченост и модерни програми, обученията подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри. (Смолян) „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. (Смолян, Рудозем)

Обучение за 4-7 клас

Интерактивните обучения, предоставени на разбираем за децата език, развиват логическото мислене, креативността и дигиталните им умения. По-малките ученици могат да избират между:

„Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. (Доспат, Девин, Мадан) „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри. (Златоград)

Повече информация за програмите и приемът в тях може да получите по време на безплатния уебинар на Училищна Телерик Академия на 10 септември от 18:30 ч.

Кандидатстване и входен изпит

От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да кандидатстват през сайта и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври. Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 мин.

Подготовка за професиите на бъдещето

Интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Придобитите познанията са полезни за всички сфери на развитие и професии, включително и в един от най-перспективните сектори у нас – ИТ. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12ти клас в България. Нейната мисия е да подготвя следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.

От създаването ѝ през 2010 г. до днес, тя е обучила над 12 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери. Програмите се организират от Фондация „Телерик Академия“ и се провеждат с подкрепата на

Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители и в партньорство с местни организации, бизнеси и институции, осигуряващи зали за обученията. Научете повече на telerikacademy.com/school.

Вирни се горе