Училището в Търън иска да въведе нов учебен предмет - Здравно възпитание. Кандидатства пред МОН за Иновативно училище

 Училището в Търън иска да въведе нов учебен предмет - Здравно възпитание. Кандидатства пред МОН за Иновативно училище

Нов учебен предмет иска да въведе ОУ „Стою Шишков“ в село Търън – Здравно възпитание. „Твърде малко се говори за здравето в училище. Обикновено в часовете по Околен свят, Човекът и природата, Биология, Химия и отчасти по Физика. С новият учебен час по Здравно възпитание искаме научим нашите ученици съзнателно да се грижат за себе си. Затова сме нарекли този предмет възпитание, а не образование“, каза директорката на училището в Търън Диана Димитрова. По думите й с въвеждането на този предмет децата ще придобият нова ценностна система, която ще им забрани да посяга към вредни храни и напитки. Ще се научат на активна и пасивна гимнастика, ще могат да позиционират себе си в пространството и сред хората. Освен това те ще могат да управляват конфликтите, да разбират движещата им сила, да излизат от тях обогатени, да пазят другите от себе си, да пазят природата от себе си и от другите. „Детето ще се научи на едно активно отношение не само като гражданин, но и като човек“, каза още Димитрова. За да може да въведе новия предмет в учебната програма, ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън е кандидатствало пред МОН за Иновативно училище. „Формулярите вече са изпратени в Министерството. От РУО – Смолян ни дадоха положително становище, сега очакваме решението. Надявам се да ни одобрят“, каза директорката на учебното заведение.

Ако получи положително становище, училището ще може да въведе Здравното възпитание като учебен предмет в раздел А, като избираеми часове, като факултативни учебни часове и като занимания по интереси. „Това са четири урочни дейности в седмицата, които ще държат вниманието на детето във всеки един ден обострено“, уточни Диана Димитрова.

На въпрос кое е провокирало въвеждането на точно този предмет, директорката отговори, че в училище децата се обучават на какво ли не, в седми клас те изравняват химични формули, а не знаят какво да направят, когато например очите са уморени. „Миналата година влезнах на посещение в един клас, в който от единадесет ученици, осем бяха с очила, четири не можеха да държат правилно химикалката, а всичките бяха неправилно позиционирани на работното си място. Ето за това решихме, че трябва да им дадем една здравна култура, за която е нужно не обучение, а възпитание“, добави Димитрова.

ОУ „Стою Шишков“ в село Търън няма да е първото Иновативно училище в областта, но пък само то иска да въведе предмет Здравно възпитание.

Вирни се горе