Учениците от Доспат отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците с различни инициативи

Учениците от Доспат отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците с различни инициативи

Учениците от НУ „Вергил Ваклинов“ гр. Доспат проведоха различни инициативи, за да демонстрират съпричастност с целите на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО): запознаване с ползите от разделното сметосъбиране, изложба от отпадъчни материали под мотото „Втори живот“, почистване района на училището, рисунка под наслов „Земята – наш дом“. Това съобщиха от учебното заведение.

ЕСНО е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците. С нея се насърчава включването и допринасянето за осъществяване на информационни кампании, дни за почистване и други дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

Първото издание на ЕСНО през 2009 г. стартира благодарение на Програма LIFE+ на Европейския съюз. Всички издания до момента, включително и тазгодишното седмо по ред на ЕСНО, се провеждат под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор на ЕСНО за България е Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ).

Вирни се горе