Ученици се превъплатиха в героите от комедията „Тартюф“ на Жан-Батист Молиер и се състезаваха в четеното на творби от български класици

Ученици се превъплатиха в героите от комедията „Тартюф“ на Жан-Батист Молиер и се състезаваха в четеното на творби от български класици

Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство с редица интересни дейности отбеляза Националната седмица на четенето. Инициативата е на МОН и е базирана на Националния план за действие 2015-2016 година за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

След специален подбор, извършен от ръководителя на проекта , преподавателят по български език и литература Цветан Шукеров в 10, 11 и 12 клас бе проведено състезание за „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и „Най-добър художник-илюстратор на литературна творба“. Учениците от десети клас – Наталия Гърбелова, Христо Тодоров, Николай Устов, Валери Сираков, Стефан Михайлов и Ани Тончева – участваха в четенето на драматическо произведение като се превъплътиха в ролите на героите от комедията „Тартюф“ на Жан-Батист Молиер, разказвачът бе Симона Чавдарова, а Кристиан Стефанов нарисува специален декор, в който събра всички от Дома на Оргон. Учениците от 11 и 12 клас се състезаваха в четенето на поетически творби – съответно Амир Калайджиев, Даниел Апостолов, Емил Грошев и Северин Хаджиев със стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, а Минчо Минчев и Анисе Караахмедова четоха творбите „Болница“ на Атанас Далчев и „Един убит“ – Димчо Дебелянов.

Имаше и беседа за „Влиянието на приказката върху човека на 4, 40 и 104 години“, която се проведе в 9 клас. Учениците си припомниха приказката „Тримата братя и златната ябълка“ от Ран Босилек. Гост на проявите бе и директорът на училището Антоанета Караджова, която поздрави учениците и г-н Шукеров за проведените дейности , а всички участници в инициативата бяха отличени с Грамоти. Някои деца от училището получиха като подарък книги, учебници и помагала.

Вирни се горе