Ученици от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на гости в Смилян

Ученици от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на гости в Смилян

Ученици от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смилян се събраха за поредна инициатива, посветена на 135-та годишнина от рождението на Асен Златаров. Децата бяха разделени на три групи. На първата беше представена презентация, в Информационния център в селото, за Асен Златаров и връзката му с диетологията, фармакологията и химията на растенията; за приноса на ученият към литературния живот в България в първите десетилетия на ХХ век. Смолянските деца подариха книжка за Златаров, саморъчно изработена от тях. Втората група ученици показаха творческите си умения като рисуваха върху камък. Малките Златаровци Разгледаха музейната експозиция в читалище „Асен Златаров“ в Смилян, видяха паното от смилянски фасул, което кандидатства за Гинес и научиха с какво е специален смилянския фасул. Трета група ученици играха футбол в двора на училището в Смилян.

Срещата беше третата от поредиците съвместни събития на читалището в Смилян и двете училища, посветени на 135 годишнината от рождението на големият български учен и общественик проф. д-р Асен Златаров. Припомням, че за първи път училище и читалище организират съвместни инициативи за отбелязване на патронния си празник.

Днес – 14 февруари, в залата по интереси в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ се проведе представителна изявя, наречена „Искам да ти покажа“. Седмокласниците представиха пред учениците от начален етап интересни модели от едноклетъчни организми, демонстрации и опити по физика, наблюдение под микроскоп, наречени „Светът в капка вода“. За отбелязване на 135-та годишнина от рождението на Асен Златаров до края на месец февруари са предвидени още спортни прояви: на 18 февруари традиционният турнир по шахмат, а на 27 февруари – спортна инициатива „Бързи, смели, сръчни“.

Ha 16 фeвpyapи ce нaвъpшвaт 135 гoдини oт poждeниeтo нa Aceн Злaтapoв – yчeн c eнциĸлoпeдични знaния в oблacттa нa xимиятa, биoлoгиятa, физиĸaтa, мeдицинaтa, филocoфиятa, филoлoгиятa и литepaтypaтa, ocтaвил тpaйни cлeди в cъзнaниeтo нa няĸoлĸo пoĸoлeния.

Вирни се горе