Ученици от Икономическия на среща в смолянската статистика

Ученици от Икономическия на среща в смолянската статистика

Днес в Териториално статистическо бюро Смолян се проведе среща с ученици и преподаватели от Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс” Смолян. Учениците се запознаха с процеса на събиране, произвеждане и разпространение на статистическата информация, с основните моменти в работата на Териториалното статистическо бюро и мястото му в общата структура на НСИ, съобщиха оттам.

С помощта на мултимедийна презентация директорът на статистиката в Смолян Николай Славов запозна гостите с визията и целите на НСИ, неговата структура и организация. Беше разяснен подробно процесът на производство на статистическа информация и използването на информационни и комуникационни технологии в този процес. От своя страна началниците на отдели представиха накратко ръководените от тях звена.

Специално внимание беше обърнато на интернет сайта на НСИ и възможностите за получаване на статистическа информация. Учениците разгледаха изложбата на стара техника, използвана в миналото в ТСБ Смолян и стари издания със статистическа информация, датиращи от 1942 г. насам. След това разделени на групи се запознаха с работата на служителите на ТСБ Смолян на работните им места.

Тази среща е част от инициативите на териториалните статистически бюра за повишаване на статистическата грамотност и поощряване интереса на младежката аудитория посветени на Международна година на статистиката и 133-ата годишнина от създаването на българската държавна статистика, обясниха още оттам.

Бъдещите икономисти споделиха, че срещата е била много полезна и е събудила техния интерес, както към практическото приложение на статистическата информация, така и към статистиката като наука. Преподавателите изявиха желание следващата учебна година да се провеждат часове по практика в ТСБ – Смолян.

Вирни се горе