Ученици от Езиковата гимназия се обучаваха да работят с електронния каталог в библиотеката

Ученици от  Езиковата гимназия се обучаваха да работят с електронния каталог в библиотеката

Ученици от девети клас към клуб „Млад краевед” в Езиковата гимназия „Иван Вазов” – Смолян се учиха как да работят с електронния каталог на библиотеката. Обучението се проведе в отдел „Справочно-библиографски и краезнание”. Ръководител на клуба е учителят по история Мария Консулова.

За да улеснят учебния си процес в изготвяне на различни проекти, презентации и писане на домашни, деветокласниците научиха, че библиотеката притежава учебна, научна, художествена и др. вид литература, редица списания, речници, енциклопедии, които могат да са им много полезни. Младите краеведи научиха още, че по този начин могат да разберат и дали търсената от тях книга я има в библиотеката. Също така, когато работят по дадена тема в клуба – например за участници от Родопите във войните, с търсене в каталога се ориентират какви източници да ползват при изготвяне на тема, поставена от ръководителя на клуба.

Любопитство у тях породи и търсенето в базата данни на заглавия, свързани с училището, в което учат и за техни близки. Една от ученичките откри, че за нейната спортна дейност е писано в различни медии и тези заглавия са въведени от библиотекарите в отдела в електронната база данни, съобщиха от културната институция. Освен работа с електронния каталог, на групата бе представен новия сайт на регионална библиотека и новата „Дигитална библиотека”. След обучението, деветокласниците установиха, че работата с електронния каталог не е трудна, но много полезна за всеки ученик.

Вирни се горе