Ученичка от СОУ „Васил Дечев“-Чепеларе с поощрителна награда в национален конкурс за миграцията

Ученичка от СОУ „Васил Дечев“-Чепеларе с поощрителна награда в национален конкурс за миграцията

Ученичката Нина Асеновска от 11 клас на СОУ „Васил Дечев“-Чепеларе бе наградена за изработената мултимедийна презентация в седмия национален ученически конкурс „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?“. В конкурсът, организиран от евродепутата Мария Габлиел, участвали 140 ученици от цялата страна със свои есета и прецентации.

Нина Асеновска получи наградата си лично от г-жа Габлиел на 13 февруари на специално тържество в Информационно бюро на Европейския парламент в София. Нина е особено горда с отличието си, защото е завоювано без предварителната подкрепа на г-жа Габриел, която, заедно с екипа си, е гостувала и провеждала дискусия по темата за миграция в другите участвали в конкурса училища, похвалиха се от училището.

Ето какво споделя и самата депутатка за състоялия се конкурс –„Голямо постижение е смелостта на учениците да дадат отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията, да дадат идеи за решения и потърсят онези човешки добродетели, които позволяват да защитаваме европейската и българската ни идентичност. Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент. Те критикуват, съветват, подкрепят, отправят послания за солидарност. Включвайки се в конкурса, учениците показаха колко е важна повишената информираност по темата за миграцията – само познавайки нейните измерения и специфики, можем да имаме обективно мнение.”

Младата участничка от Чепеларе е благодарна на преподавателката си Величка Караиванова, че я подкрепя в изявите й, и на ръководството на училището за това, че й е осигурена възможност лично да присъства на тържественото награждаване в София.

Вирни се горе