Учебната година няма да се удължава

 Учебната година няма да се удължава

Няма да има удължаване на учебната година. Това увери пред БиТиВи просветният министър Красимир Вълчев. Децата от 1-4 клас пет седмици не са били в училище, по думите му. 12 клас са били 50% в присъствена форма на обучение. Останалите класове около 40% са присъствали в класната стая.

По мнението му няма изоставане в образователния процес. Няма предпоставки за нулева година, категоричен бе Вълчев. Според него най-лошото е да се забави образователният процес на децата с година.

Обучението в електронна среда е компенсаторно обучение, изтъкна министърът. Образованието е стрес и усилия, отговори Вълчев на исканията, включително и от страна на омбудсмана Диана Ковачева, малките матури да бъдат отменени тази година. Тези изпити ще помогнат на децата да се справят с предизвикателствата на живота, по мнението му. Имаме нужда от външното оценяване, смята Красимир Вълчев.

Децата няма да се прекарат с четене, както се изрази той и обясни, че четенето няма да навреди на децата. Матурите ще се проведат, отсече министърът. Теми също така няма отпадат.

Той обясни още, че децата в детските градини се заразяват по-малко, отколкото по-големите деца.

Има ефект от ваксинацията при учителите. Близо 29% от учителите са ваксинирани, а 10% са преболедували коронавируса, стана ясно от думите му.

Припомняме, от началото на тази седмица учениците от 1 до 4 клас се върнаха в училище заедно с три класа от по-големите ученици – 7, 8 и 10 клас.

От 26 април се връщат 5, 9, 12 клас, като тогава се връща ротацията на класовете. За дванадесетокласниците това е наложително, тъй като за тях учебната година приключва в средата на май. На 17 май предстои да се върнат 6 и 11 клас.

Вирни се горе