Учебната 2020-2021 година в област Смолян ще стартира на 15 септември присъствено при 100% изпълнен план-прием

Учебната 2020-2021 година в област Смолян ще стартира на 15 септември присъствено при 100% изпълнен план-прием

Учебната 2020-2021 година в област Смолян ще стартира на 15 септември присъствено при 100% изпълнен план-прием на заложените от учебните заведения 37 паралелки. Това стана ясно днес на изявлението пред медии във връзка с готовността за новата учебна година, което дадоха областният управител Недялко Славов и началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева.

„Има тенденции към повишаващ се интерес към професионалните гимназии и засилен интерес от страна на бизнеса към професионалното обучение. Броят на децата, които напускат областта, за да учат в други градове през тази година, е доста по-малък в сравнение с предходни години – 29 тази година при 105 деца напуснали през миналата.“, съобщи областният управител. „Разширяваме мрежата от училища и общини, в които ще се обучават ученици през Академия Телерик“, каза Славов, отбелязвайки, че и занапред ще се търсят всякакви възможности за обогатяване на извънкласните форми на обучение. Неблагоприятните демографските процеси водят до по-малък брой ученици. През тази година учениците, които ще се обучават в общо 58 училища на територията на област Смолян, са 9119, а 48-те детски градини ще се посещават от 2893 деца. Поради липса на ученици се налага закриването на 3 училища и една детска градина в областта.

„Образованието е една от сферите, в които най-осезаемо ще трябва да се научим да живеем заедно с COVID-19, като същевременно търсим баланса между запазване здравето на учителите и учениците и доброто качество на образователния процес.“, областният управител Недялко Славов отбеляза, че се работи при добро институционално взаимодействие – Областна администрация, РУО, РЗИ, ОД МВР, ОДБХ, както и с общините, за спазване на противоепидемичните мерки. Обърна внимание върху необичайното завършване на предходната 2019-2020 учебна година и благодари на учителите, учениците, родителите, РУО-Смолян и директорите на училища за бързо създадената организация за дистанционно обучение и в последствие добрите резултати, които се постигнаха от учениците от областта при външното оценяване и зрелостните изпити. „Във всички образователни институции сме готови да започнем новата учебна година. Много интензивно се работи във връзка с реализиране на мерките, които са разписани на ниво Министерство на здравеопазването.“ Семерджиева акцентира върху някои от основните мерки, които вече са реализирани и ще продължават да се спазват през цялата учебна година, като педагогическите колективи в учебните заведения са преценили възможностите кое е най-добре да се предприеме и как да се организира учебния ден. „На родителски срещи тези мерки трябва да бъдат обсъдени с всички родители, за да няма напрежение и паника, за да знаят родителите как ще се посрещат децата, как ще се обучават, как ще се осигури цялостна безопасност за здравето им.“, допълни началникът на РУО-Смолян и маркира някои от мерките.

Във връзка с осигуряването на дистанция между паралелките, през предстоящата учебна година няма да има местене по кабинети, а всяка паралелка ще се обучава в определена класна стая, като всяко дете ще има постоянно място и между учениците ще бъде осигурена дистанция. За да не се нарушава образователния процес, специализираните кабинети ще се използват от по-големите ученици при специални мерки за сигурност. Практиките също ще се провеждат при спазване на специални мерки. За училищата, където кадровият ресурс позволява, всеки учител ще работи само с определен кръг ученици. Ще бъдат осигурени шлемове и предпазни маски. Коридорите, стълбищата, входовете, санитарните възли ще бъдат редовно дезинфекцирани и ще се спазва пропускателен режим. Храненето на децата в столове и бюфети ще се осъществява по график, без допускане на струпване и образуване на опашки. Достъпът на външни лица в училище е силно ограничен. Родителските срещи през годината ще се провеждат он-лайн. За всички училища на територията на областта електронните дневници са осигурени на 100%. Използването на ресурсите на училищните библиотеки ще се осъществява чрез предварителна он-лайн заявка, като в помещението няма да се допускат повече от двама ученика. Ще се прави ежеседмична справка за епидемичната обстановка в училищата. Семерджиева уточни, че и през новата учебна година ще бъдат предоставяни закуски от Фонд „Земеделие“, продължават дейностите на клубовете по интереси, ще функционират обединените детски центрове и училищните общежития при спазване на мерки за безопасност. Децата, които се нуждаят от придружител в училище и училището не може да осигури такова лице, то ще се допуска с тях родител или личен асистент при спазване на всички мерки за безопасност. За децата от рискови групи, с хронични заболявания или с член от семейството с тежки или хронични заболявания, ще бъдат създадени условия за обучение в електронна среда. Големите групи в детските градини ще бъдат разделяни. На територията на областта няма училища, които ще учат на смени. РУО-Смолян, както през предходната година, така и през предстоящата продължава да работи по проекти за повишаване капацитета на педагогическия персонал и качеството на образователната система в региона.

Вирни се горе