„ТЮТЮНОПУШЕНЕТО РАЗБИВА СЪРЦА. ИЗБЕРИ ЗДРАВЕТО, РАЗБИЙ НАВИКА!“

 „ТЮТЮНОПУШЕНЕТО РАЗБИВА СЪРЦА. ИЗБЕРИ ЗДРАВЕТО, РАЗБИЙ НАВИКА!“

На 31 май светът отново отбелязва Световния ден без тютюн. По този повод Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Мадан и Регионална здравна инспекция – Смолян ще проведат акция за насърчаване на неупотребата на цигари и избор на здравословен начин на живот сред учениците от горен курс на СУ„Отец Паисий“ в града. В две поредни междучасия на 29 май в двора на училището всички желаещи ученици ще получат здравно-информационни матeриали и възможност да измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух, показател, който се използва за диагностика на тежестта на употреба на цигари и непосредствено онагледяване на негативното им въздействие. Специалист по профилактика на болестите ще проведе и обучителна среща с ученици от 8 кл. на училището относно ползите за младите хора от живота без тютюнопушене. Според данни от областно проучване на РЗИ на употребата на алкохол, цигари и наркотици сред учениците на 15 – 16 г. от края на 2016 г., близо 61% от анкетираните деветокласници в община Мадан, казват, че са пушили цигари поне веднъж през живота си. В съответствие с общата тенденция, характерна за младежите в нашата страна, делът на момичета с опит с цигарите е по-голям от този на момчетата (64% срещу 57%). Около 34% от анкетираните учениците от общината посочват употреба на тютюн поне веднъж през последния месец. Ежедневни пушачи (пушилите 1 или повече цигари всеки ден през последния месец) са близо 22%. Превес и по този показател имат момичетата – 23% от тях и 20% от момчетата употребяват цигари всеки ден. Сред близките хора от обкръжението на деветокласниците в община Мадан, бащите пушачи са с най-голям дял – почти половината или 47%. Всеки четвърти ученик, или при 26%, е с майка-пушач. При около 30% от младите хора в проучването по-възрастните членове на семейството, дядото или бабата, също пушат.

Още за 31 май 2018 г. – Световен ден без тютюн Тази година под мотото „Тютюнопушенето разбива сърца“ Световната здравна организация фокусира вниманието ни върху връзката между употребата на цигари и сърдечносъдовите и други съдови заболявания. Пушенето е съществен фактор за развитието на коронарна (исхемична) болест на сърцето, сърдечен и мозъчен удар и периферна съдова болест. Сърдечносъдовите заболявания отнемат живота на повече хора от всички други болести в съвременния свят. А употребата на тютюн е втората водеща причина за сърдечносъдовите заболявания след високото кръвно налягане. Цигарите увеличават риска от коронарна (исхемична) болест на сърцето самостоятелно, но когато се комбинират с други фактори като високо кръвно налягане, повишен холестерол, нездравословно хранене, наднормено тегло, липса на физическа активност, диабет и генетични фактори, те водят до още по-голям риск. Пушенето също повишава кръвното налягане, понижава физиологичния капацитет на сърцето и увеличава образуването на съсиреци в кръвта. То също така увеличава риска от повторна поява на коронарна болест след поставянето на байпас или стент. При всички пушачи рискът от инфаркт е два до шест пъти по-голям в сравнение с непушачите, а употребата дори до 5 цигари дневно може да доведе до ранни признаци на сърдечно заболяване. Тютюнопушенето се отразява негативно на кръвоносната система като цяло. Изследвания показват, че цигареният дим уврежда съдовата система на мозъка и е важен рисков фактор за инсулт. Употребата на тютюн създава и по-голям риск от периферна съдова болест и аортна аневризма. Важно предупреждение трябва да бъде отправено към жените, които използват орални контрацептивни средства и са пушачки. При тях вероятността от сърдечно съдови и съдови заболявания и инциденти се увеличава многократно в сравнение с непушачки, които също са потребители на орални контрацептиви. Преимущества от спирането на цигарите за сърцето и кръвоносната система са значими! Дори само след една година неупотреба рискът от коронарна болест на сърцето и инфаркт намаляват наполовина, а с времето се понижава още повече. Отказът от пушене след инфаркт понижава с 50% риска от нов сърдечен удар. Това е особено важно за хората, при които има и други рискови фактори. Рискът от мозъчен инсулт след спиране на цигарите спада значително в рамките на първите две години, а след пет години той се изравнява с този при непушачите. Специалистите са изчислили още, че шансът за прекратяване на пушенето се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотинзаместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян функционира Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след предварително записване на тел. 0301/ 58930.

В информацията са използвани данни от сайта на СЗО, Американската сърдечна асоцията и „Тютюнопушенето – глобалната заплаха“ (изд. на НЦОЗА, 2003) на Дж. Крофтън и Д. Симпсън.

Вирни се горе