Златоград повиши туристическия си потенциал с нови атракции

Златоград повиши туристическия си потенциал с нови атракции

С приключването на строително-монтажните работи по проект Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013г., схема за безвъзмездна финансова помощ №BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции”, бяха реставрирани три сгради – паметници на културата от местно значение: Взаимното училище, в което се помещава и Музейната сбирка „Просветното дело в Следните Родопи”, Чалъковата къща и Пачиловата къща, приютила Музейната сбирка на съобщенията. Монтираха се четири атрактивни спирки във възрожденски стил, които бяха поставени на ключови места в града, както и декоративни кошчета за сметосъбиране, като по този начин се подобри инфраструктурата около обектите на интервенция. Създаде се необходимия човешки ресурс за устойчиво търсене на туристическия продукт чрез професионално обучение на три лица, с оглед разнообразяване на туристическия продукт, с предлагане на атрактивна анимация и увлекателни екскурзоводски беседи. Възродени бяха характерни местни традиции и обичаи, пресъздадени по атрактивен начин и така се провокираха нови форми на туризъм в Златоград. Акцент в програмата бе демонстрация на живо на традиционна родопска сватба с изпълнение на всички характерни за Златоград от времето на Възраждането ритуали, в която участваха реална двойка младоженци. По време на сватбата бе демонстрирано приготовлението на родопското чеверме, а гостите опитаха традиционни златоградски ястия и специалитети.

Като утвърдена туристическа дестинация, Златоград се нуждае от постоянна и актуална реклама. Градът е известна спирка по пътя на туристите и с реализирането на настоящия проект се подобриха възможностите за осигуряване на техния по-дълъг престой. Проектът ще окаже положително влияние върху устойчивото развитие на туризма, а от там и върху цялостното икономическо развитие на общината. С реализацията на проекта се очаква да се увеличи броя на посетителите на подкрепените атракции от 6 000 на 18 000 годишно, както и престоя на туристите средно с около 2-3 дни. Очаква се да се увеличи заетостта на легловата база от 11% на 30%, а увеличението на броя нощувки от 25 992 на 55 000. Удовлетвореността от предлаганите атракции се очаква да се повиши от 60% на 80%.

Този документ е създаден в рамките на проект „Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Златоград и при никакви обстоятелства не може да се счета, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Вирни се горе