Започна сезонът на летния религиозен туризъм в Родопите

Започна сезонът на летния религиозен туризъм в Родопите

Курортът Стойките под Пампорово дава тази събота старт на двумесечния летен сезон на събори и курбани в Родопите. Макар международната уж пътна отсечка през селото вече осма година да прилича на лунен пейзаж (резултат от калпави “изпълнителски” договори) централният кооп-ресторант се разкрасява ударно под зоркия поглед на новия кметски наместник.

За любителите на народната музика окосена ливада край пътя за хижа “Перелик”, където е изградено “увеселително градче”. Още в петъчния ден майстори на “чевермето” – местни овцевъди, продаваха крехкото месце за по 20 лв./кг, вкл. ребрата, за които твърдят, че били най-вкусни.

Ориентирано към промоция на туризма след пускането на най-модерния седалков лифт към връх Снежанка, Стойките е “изместило” православния празник на патронния светия към уикенда, за да привлече вниманието на повече потенциални скиори за следващата зима.

Кокетното мини селце Солища (35 уседнали жители, 4 крави и 100 овце), намиращо се на 4 км асфалт от Широка лъка, отбелязва патронния си празник “Света Неделя” в… събота, за да има в неделния ден друг курбанен поход до връх Осиката, където ще празнуват “Свети Прокопи” край голяма лятна мандра.

Другото родопско вероизповедание стяга в ардинското село Башево (от “баш"-"главно"?) традиционния си събор “мевлид” с изселнически организации от Турция, вече за десета поредна година. И там свещенослужители ще започнат празника с мюсюлманска молитва за здраве и берекет в 10 часа, а 20-те казана с “кешкек” (варено жито с овче месо) ще се раздават по обед на всички гости, което си е добър шанс и за “външните” туристи да похапнат екологична етнохрана. За излизащите извън ислямския канон по отношение на употребата на алкохол, близкият курорт"Белите брези” ще предлага по-дискретна атмосфера за раздумка. Модерният кмет на Кърджали Хасан Азис пък ще покрива с безплатен интернет градския парк “Арпезос”, та ако не намерят хлад край “Водното огледало”, гостите на града да джиткат в нета на “теферич”.

Все още не се знае точната дата на голямото празнично поклонение на ислямското теке “Ениханбаба” на връх Свобода в курортната община Баните, но и там на близо 2000 м надморска височина религиозният повод ще изкара хиляди на свеж въздух и прохлада. Зевзеци изтъкват, че родопчаните нямат песни на “трудова тематика” по време на традиционните селски празници в планината. В замяна на това, нито един случайно попаднал турист не е оставен без гостоприемно внимание и пълна паница с благотворителен курбан.

Вирни се горе