Владимир Уручев и Благой Рагин прерязаха лентата на Десетото юбилейно Международно туристическо изложение в Пампорово

 Владимир Уручев и Благой Рагин прерязаха лентата  на  Десетото юбилейно Международно туристическо изложение в  Пампорово

Община Смолян подкрепя туристическия бизнес, каза на форума Николай Мелемов

Евродепутатът Владимир Уручев и председателят на БХРА Благой Рагин прерязаха лентата и дадоха старт на Десетото юбилейно Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” и 80 години курорт Пампорово. Мащабното събитие се провежда от 10 до 13 октомври т.г. в зимния курорт. „Радвам се, че за трети път участвам в това събитие на туристическия бранш. Това ми дава възможност да засвидетелствам уважението си към този бранш, който дава препитание на много хора”, каза в приветствието пред участниците в туристическата борса Уручев. Той посочи, че това което планината може да даде на туристите, морските курорти не могат да го дадат. Планината не е само ски и шейни, а тя е едно докосване до мощта на природата и туристът черпи от нея сили и извисява духа си, посочи още евродепутатът, който пожела успешен зимен сезон на туристическия бранш.

„Щастлив съм, че като кмет на община Смолян мога да поздравя участниците с този вече традиционен форум, който дава началото на зимния туристически сезон”, каза в приветствието си и Николай Мелемов.

Той посочи, че туристическият бизнес има партньор и съмишленик в лицето на община Смолян. Мелемов отбеляза, че във времето това е доказано, но е много важно в такива моменти да се потвърждава и декларира. По думите му обединявайки усилията на всички, които имат отношение към туризма, може да се възроди курорта Пампорово. „Основната дейност в тази насока е на туристическите фирми в курорта и те се справят добре, но всички имаме една основна цел – да възродим нашия прекрасен край и всеки турист, който е дошъл тук да остане с добри впечатления и спомени от престоя си”, каза още кметът на Смолян и пожела успех на всички участници в изложението.

От името на туристическия бизнес Благой Рагин се обърна за подкрепа към Уручев да съдейства пред европейските институции за облекчаване на визовия режим за Турция и страните от ОНД. Шефът на БХРА настоя за петгодишни визи, които ще дадат 20 % ръст на туристите за пет години напред. И още един процент от приходите да бъде заделен за външна реклама. Евродепутатът беше единственият политик от висок ранг, който уважи форума. На събитието бяха поканени вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, заместникът му Бранимир Ботев, но те не дойдоха. Гост на форума от МИЕ е Анелия Генова, шеф на дирекция в министерството.

Мелемов връчи и поздравителен адрес на 80-годишния скиор Георги Яръмов, който заедно с Пампорово празнува този юбилей. „Поздравявам г-н Яръмов , който е една реклама за ските и курорта и затова как изглежда човек на тази възраст, който активно спортува. Бъди жив и здрав и продължавай да показваш как се карат ски”, пожела кметът на Смолян на юбиляра. Само чрез спорта и здравето ще побеждаваме проблемите в живота. Пожелавам на всички, които обичат планината да достигнат и задминат моите години, посочи Яръмов.

В програмата на форума е предвидена и дискусионна кръгла маса на тема: „Новото законодателство в подкрепа на българския туризъм”. Ще се обсъдят възможностите за развитие на туризма през новия програмен период на ЕС 2014-2020. Председателят на БХРА Благой Рагин ще представи новата маркетинг и рекламна политика в българския туризъм. Ще има презентации на проекти за развитие на туристически региони в България. Утре ще се дискутира и проблемът с визовия режим за страните от ОНД и Турция.

Организатори на мащабния форум са Пампорово АД, общините Смолян и Чепеларе , РТА”Родопи” и др.

Още снимки – Виж в Галерия

Вирни се горе