Високи цени посрещат родни и чужди туристи по Черноморието

Високи цени посрещат родни и чужди туристи по Черноморието

Скъпотия като за Гинес шашка чуждите и родни туристи по морето това лято, като хората пропищяха от надутите цени на храна и атракциони. Напук на по-евтините нощувки в хотелите, по плажа и в заведенията десетачките вървят неусетно и дори 100 лв. на ден не стигат на 4-членно семейство, за да се нахрани и да отдъхне край вълните, недоволни са неорганизираните туристи, пише в. „Монитор".

Порция пържена цаца по Северното Черноморие удря 8 лв. по плажните заведения, а на Златните от години си е десет. Миналата година по капанчетата край морето беше по 2-3 лв., а на самия плаж 6-7 лв. Ресторантьорите обясняват увеличението с липса на улов и с принудителните доставки от чужбина.

Традиционната за Северното Черноморие рибена чорба излиза вече 3 лв., което е поскъпване с левче спрямо миналогодишния сезон. Единствено морските дарове остават с цени като през лятото на 2013 г.

На варненския плаж малката наливна бира е по 1,50 лева, а голямата – 2 лв.

Концесионерите на варненската плажна ивица и този сезон не променят таксите за чадъри и шезлонги. На централния плаж и на този в Аспарухово те са между 2 и 3 лева, в зависимост от позицията. В курортите обаче за чадър искат 7 лева и още 8 за шезлонг, плюс 3 лева за шалте.

Най-евтиното удоволствие на Златни пясъци е малка вафлена фунийка сладолед от машина за 1 лев. Толкова е и платеният вход за тоалетна.

В курортите край Варна кафето е по 2-3 лева, колкото е и бутилка безалкохолно. Голямата бира е 5 лева, както и всички коктейли. Ракията е 4,50 лева за 50 грама. Порция пържен сафрид или чернокоп върви по 10 лева. Сьомгата е 22, акулата пане – 18 лева. Парче пица е 3 лева, хот-дог се предлага за 4 лева, а сандвичите и дюнерите са 5-6 лева. Две палачинки излизат пет лева.

Вирни се горе