На светилището "Белото Каменье" беше представена възстановка на ритуално пиене на вино

  На светилището "Белото Каменье" беше представена възстановка на ритуално пиене на вино

Възстановка на ритуално пиене на вино бе представена днес в едно от най-древните тракийски светилища в Родопите – “Белото Каменье” край златоградското село Старцево. Главно действащо лице беше археологът проф. Николай Овчаров. Той отпи от виното от глинени съдове и демонстрира как древните са правили жертвоприношения и са оставяли даровете си за Бога Слънце в каверни в скалите.

Част от тези дарове са открити при археологически разкопки на светилището. Сред тях са монети, бронзови статуетки, сребърни огледала и други.

Според проф. Овчаров “Белото Каменье” е най-интересното светилище в Родопите. На него почти не се усеща намесата на човешка ръка, а в същото време е създадено от природата.

Той показа антични монети от разкопки на “Белото каменье”, най-старите от които са датирани от IV-III в. пр. Хр. В светилището са полагани дарове още от късната Бронзова и от Ранножелязната епохи до приемането на християнството.

Археолозите смятат, че жертвоприношенията и ритуалите на върха преди хилядолетия най-вероятно са завършвали с тежки празници и вакханалии, защото Богът на слънцето и Богът на виното при траките е един и същ.

Съвременната възстановка на обичаите акцентира върху опияняващите култове на древното светилище, функционирало от второто хилядолетие преди Христа.

Пресъздаването на античния тракийски ритуал е част от ежегодния празник на виното и любовта “Трифониада”, който се организира в Златоград.

Вирни се горе