Ваканция при комшиите

Ваканция при комшиите

Родните курорти все по-трудно издържат конкуренцията на Гърция и Турция

Туризмът може да е печеливш без хотели – мастодонти и комплекси, приличащи на нещо средно между панелен квартал и Дисниленд. Поредното доказателство за тази банална истина се оказаха майските празници, пише standartnews.com.

През почивните дни българите масово се преселиха в съседните Гърция и Турция или отпрашиха на екскурзии за Европа. Митничарите на комшиите се видяха в чудо от наплива. Дори без граничната статистика на МВР, според която близо 270 000 българи са избрали да прекарат почивните дни в Гърция и още десетки хиляди в Турция, на всеки нашенец с Фейсбук профил бе ясно, че сънародниците ни масово са в чужбина. Резултатът – спокойствие в родните градове и курорти, липса на автомобили и стотици милиони спестявания, изнесени извън граница.

По-конкретно само в Гърция българите са оставили 65 млн. лева по празниците сочат огласените сметки.

Естествено основната причина е, че по географските ширини на съседите плажовете вече са подготвени за сезона и въпреки все още студените морски води, басейните и 25-градусовите температури предразполагаха към истинска морска ваканция. Едва ли причината обаче е само тази. От 6-7 години в Турция не са почивали толкова много българи в началото на май, обясняваха местните туроператори и въпреки многото желаещи за екскурзии спряха записванията заради липсата на достатъчно екскурзоводи с български език в началото на сезона. В турските и гръцките курорти едва ли не всяка втора кола бе с българска регистрация и единственият недостатък на почивката бе, че с българите в съседните ширини се премести и навикът да се вдига гюрултия до небето.

Българите вече имат право на избор – както според цената, така и според качеството. Остава им единственият коз, че през юли и август при съседите не е толкова евтино, но не бива да забравят, че част от българите предпочитат да се радват на морето два пъти в чужбина – през май и през септември, отколкото да се бият за чадър и шезлонг край родните плажове в разгара на сезона.

Вирни се горе