В Девинско се конкурират за вниманието на туристите с панорамни гледки

В Девинско се конкурират за вниманието на туристите с панорамни гледки

След нашумялата наблюдателна площадка “Орлово око” над Ягодинската пещера, сега правят панорама “Вълчи камък”, откъдето ще могат да се наблюдават с далекоглед природните красоти около съседното село Гьоврен

Вероятно заради подобни разлики, цената на разходката с джипове до новата панорама е промоционно по-ниска: 50 лв. за шестима туристи. Община Девин е стартирала проект за 10 000 лв., за да излизе по-напред новата туристическа атракция над село Гьоврен. Там ще се монтира и далекоглед, който след посещенията на туристите през деня, ще бъде прибиран на сигурно място през нощта от отговорника на обекта – г-н Сейхан.

Логичният мерак на жителите на с. Ягодина да си запазят “монопола” в привличането на туристи преминава в гражданско мърморене, че властите в Девин толерират новопоявилата се конкуренция от Гьоврен чрез засилени уж “рутинни” проверки на джиповете от Ягодина, извършвани от гьовренски полицай.

Ягодинци припомнят как последната неделя точно при най-интензивните посещения на Ягодинското ждрело полицейски екип “не забелязвал” огромни самосвали с чакъл, връхлитащи през тълпата туристи. В същото време обаче полска туристическа група (дошла от 1700 км разстояние) пропуснала посещението в Ягодинската пещера, тъй като микробусите от Ягодина, на които трябвало да се прехвърли, били задържани на тясната шосейна отсечка, пак за “рутинна проверка”.

При досегашния дефицит на туристопоток към Родопите, заради дъжда и току що завършилото Световно първенство по футбол, съответните държавни и общински власти в бившата Девинска околия биха могли да намерят разумен баланс за подпомагане на туристическото развитие на трите съседни общини – Девин-Борино-Доспат, по примера на лъскавите брошури за региона, издадени със средства от все още не спрени европроекти.

Вирни се горе