Успешно представяне на общините Девин, Доспат и Борино в Истанбул

Успешно представяне на общините Девин, Доспат и Борино в Истанбул

България и Турция ще разработят съвместни туристически продукти. Представители на големи туроператори и турагенти от южната ни съседка ще посетят България, за да участват в специална работна среща с представители на български фирми, на която да обсъдят и създаването на продукти за далечни пазари като Китай. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си със заместник-министъра на културата и туризма на Турция Абдул Рахман Аладжъ и кмета на Истанбул Кадир Топбаш, която се проведе на 22 януари 2015 г. в Турция. Повод за визитата на министър Ангелкова бе участието й в международното туристическо изложение “East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition 2015” (EMITT), което е сред най-големите в света. Форумът се проведе от 22 до 25 януари 2015 г. в Истанбул. На срещата представителите на двете страни са обсъдили и засиления интерес към България след облекчаването на процедурите за издаване на визи, за които принос има Министерството на туризма. Турските оператори вече могат да подават и получават визи по електронен път в рамките 1-2 дни. По думите на министър Ангелкова вече се наблюдава ръст от 30-40% на турски туристи в зимните ни курорти, в сравнение със същия период на миналата година. Министър Николина Ангелкова и кметът на Истанбул Кадир Топбаш се договориха да бъдат организирани дни на България в турската столица и дни на Турция – в София. „Това е възможност не само да популяризираме нашата страна, но и основа, на която да развиваме дългосрочни контакти както между местната и държавната власт, така и между бизнеса от двете страни“, подчерта българският министър.

На 19-то туристическо изложение EMITT България се представя като целогодишна туристическа дестинация с презантация под мотото “Открий и сподели”. Участие във форума взимат 24 български туристически фирми, общински администрации и туристически сдружения. Сред тях бяха и общините Девин, Доспат, Борино и Брацигово. Те участват тук за втори път. Участието им е рамките на дейност № 3 – Участие на национални и международни борси и изложения на Проект „Богатствата на Западни Родопи” по ОП РР, Схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите ІІ”.

Общата цел на проекта е насочена към:

  1. Популяризиране на региона като обща туристическа дестинация.

  2. Окомплектоване и предлагане на атрактивни и конкурентни туристически пакети.

  3. Увеличаване броя на туристите, посещаващи региона и удължаване средната продължителност на техния престой.

  4. Привличане на нови пазарни сегменти и по-пълноценно оползотворяване на природни и антропогенни ресурси.

  5. Използване на ефективни съвременни средства за комуникация, които да гарантират ефективно информиране на целевите групи и популяризиране на регионалния туристически продукт.

За целите на представяне на РТП в страната е предвидено наемане на самостоятелни щандове, а в чужбина – наемането на деск в рамките на българския щанд на даденото изложение. Участието в туристически борси и изложения на българския и чуждестранния пазар е от съществено значение за осъществяване на контакти с туристи, туроператори и туристически агенти и рекламиране на РТП. През миналата година туристическата борса в Истанбул се проведе в 12 палати на обща площ 65 хил. кв. м., на които се представиха над 4500 организации от 70 държави, а ръстът на посетители му през 2014 г. бе с 13% повече спрямо предходната.

Като успешно определят участието си представителите на четирите родопски общини на туристическото изложение EMITT. Тук те са успели да осъществят контакти с: кметовете на гр. Гелиболу Мустафа Йозаджар и на Чанаккале Юлгюр Гьокхан (Република Турция). Имали са срещи и с представители от община Анкара и от гр.Казан – Република Татаристан. Освен това се са успели да се срещнат с много туроперотори, турагенти, на които да представят РТП „Богатствата на Западни Родопи” . Целта на срещите е била партньрство в секторите култура, земеделие и туризъм с регион „Западни Родопи”. Особен интерес са били възможностите за участие на наши фолклорни и танцови групи и състави във фестивали, организирани в Турция, както и възможността турски групи и състави да участват в празниците на общините Девин, Доспат, Борино и Брацигово.

Много срещи е имало и с изселници от България в Турция. Те с интерес разглеждали щанда на България и са се интересували за новостите в областта на туризма, някои от тях дори изявиха желание да направят резервации в хотели в територията „Западни Родопи” като нова дестинация с цел почивка.

„Вестник на община Доспат”

Вирни се горе