Туристическият бранш ще спасява и зимния сезон с кадри от чужбина

Туристическият бранш ще спасява и зимния сезон с кадри от чужбина

Туристическият бранш ще разчита на кадри от чужбина и за зимният сезон, като по този начин ще разчитат поне частично да решат кризата с персонала. За проблема с кадрите потвърди в Смолян и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Според нея стратегическото, перспективното решение е да развиваме собствените си кадри и да ги мотивираме да остават в България.

Тя прогнозира, че и през зимния сезон ще се продължи „проправената пътека” с летните сезонни работници от чужбина. Очакваме по този начин да бъде поне частично решен проблемът и в зимните ни курорти, допълни заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че туристическият бранш иска допълнителни улеснения, за да могат тези сезонни работници да остават за повече от 3 месеца. По въпроса се търсят конкретни нормативни решения, за да стане възможно това, според Ирена Георгиева.

От собствениците зависи дали персоналът ще напуска, коментира пък Стефан Шарлопов, председател на УС на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Той участва в дискусия в рамките на провеждащото се в Смолян Международно туристическо изложение „Планините на България- гостоприемство в четири сезона”.

Като работодател и собственик на хотели, Шарлопов заяви, че персоналът се задържа с адекватно заплащане. Като по-дългосрочна перспектива за решаване на проблема, управителят на BUBSPA представи своето виждане хотелиерите да се обърнат към висшите училища, така че бъдещите кадри да преминават практики в хотели и обекти, натрупвайки опит и познания преди още да се дипломират. Вярвам, че в България има много качествени млади хора, които трябва да обучим, образоваме и да им дадем перспектива за работа, категоричен е Шарлопов.

Заместник-министърът заяви, че се търсят варианти за законови промени, които да дадат възможност туристическият бизнес в областта на СПА и балнеология да ползва средства по линия на европейски здравни каси. Според Стефан Шарлопов, туристическият бранш от сектора СПА и балнеология губи стотици милиони от това, че няма достъп до европейските здравни фондове. Въпрос е на политическа воля и експертиза, за да може това да се случи, смята Шарлопов.

Вирни се горе