Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора

Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора

Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора. Един от основните приоритети на правителството е именно образованието, а по-доброто и качествено образование е основа и гарант за по-доброто бъдеще, каза в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. И допълни, че на последното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати нови 2 118 718 за тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, като всяка година ще се отделят по близо 70 млн. лв. Вицепремиерът припомни още, че общо 2,4 млрд. лева са вложени в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати по време на мандата.

В дискусията участваха д-р Даниела Дариткова, народен представител от Смолян и председател на ПГ на ГЕРБ, Недялко Славов, областен управител на област Смолян, Николай Мелемов, кмет на община Смолян, Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и представители на туристическия бизнес. Д-р Даниела Дариткова коментира, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона. Тя благодари за срещата и заяви, че се надява да работим всички заедно, за да развием изцяло потенциала на областта. Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация, посочи министър Николова. Тя заяви, че се надява всички да полагаме съвместни усилия в тази насока, като търсим и избираме най-добрите инициативи за реализация на тази цел.

Вицепремиерът информира, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март.

През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лв. от националния бюджет, с които се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, подчерта министър Николова. И уточни, че Министерството на туризма разработи наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

По оценки на НСИ през 2020 година общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 хиляди, като очакванията са българските посетители да са над 170 хиляди, а чуждестранните – над 30 хиляди, съобщи Николова. По думите й за цялата 2020 г. спадът на българите в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните туристи близо 25%, което е далеч по–малко спрямо средното за страната, затова допринесе и доброто начало на 2020 г.

Според текущата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните – 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95% от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла. Те считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство. Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите.

Тема на дискусията бе и търсене на възможност за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла. Областният управител Недялко Славов благодари на министъра, че провежда лично и на място срещи с бранша, за да се запознава с проблемите на отрасъла. И допълни, че по този начин ще се подпомогне допълнително неговото развитие.

Вирни се горе