Алибеевият конак се превърна в „Център за обучение"

Алибеевият конак се превърна в „Център за обучение"

След 262 години Алибеевият конак се превърна в „Център за обучение, подкрепа на предприемачеството и трансгранични инициативи”

Община Смолян представи резултатите от реализирането на трети проект по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г. На 18.12.2013 г. от 16.00 ч. се проведе финална пресконференция по проект „По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа”, с акроним BECENET, Договор № В1.31.02/ 06.06.2011 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., Приоритет 3: Конкурентоспособност и човешки ресурси; Област на интервенция 3.1 Подкрепа и валоризация на човешките ресурси – подкрепа за подготвителни дейности за отворения пазар на труда. Партньори по проекта са Община Александруполис, Гърция и Община Смолян, България. Одобрен бюджет по проекта: 1 249 351,56 eвро, За Община Смолян: 880 681,56 евро. Краен срок за приключване на проекта: 31.12.2013 г. На пресконференцията бяха представени основните дейности, изпълнени по проекта и визията за развитие на Центъра за обучение след приключването на проекта. Основни дейности, реализирани от Община Смолян Разпространение на информация и популяризиране на проекта и програмата: проведени пресконференции, публикувани прес-съобщения, изготвени информационни материали, популяризиран приноса на Европейския фонд за регионално развитие за реализиране на проекта. Разработване на «Наръчник за българите търсещи работа в Гърция»

Проведени два двудневни семинари в Смолян от 4 до 7 юли 2013 г. на следните теми: „Възможности на отворения пазар на труда” и „Инвестиции в човешкия капитал – нови умения – по-добра работа”. Разработване на уеб базиранa платформа – софтуер за обучение. Разработване на обучителни модули и методология на обучението на гръцки език. Провеждане на информационни дни за популяризиране на е-learning модулите разработени по проекта. Създаден и функциониращ „Център за обучение, подкрепа на предприемачеството и транс-гранични инициативи” – ремонт и реставрация и оборудване на Алибеев конак, гр. Смолян.

Предмет на интервенция в рамките на проекта са съществуващи помещения в сградата, тяхното ремонтиране и реставрация и адаптиране за зали за обучение и хотелска част, която да се ползва за нощувки по време на различните инициативи на място в новосъздадения Център за обучение. В проекта е включена и доставка на необходимото оборудване за хотелската част и за залата за обучение. Проведено пилотно обучение по гръцки език за начинаещи.

Планирани дейности и инициативи в „Центъра за обучение, подкрепа на предприемачеството и транс-гранични инициативи” след проекта: Разработване на методики, теми и последващи модули за обучения (по модела по проекта); Срещи за обмяна на опит в транс-граничния регион между университети, квалификационни центрове, образователни организации, браншови сдружения, бюра по труда; Провеждане на обучения за повишаване на квалификацията на нуждаещи се обществени групи в различни сфери; Информационни дни, форуми за представяне и „обмяна” на свободни работни места от фирми от транс-граничния регион; База за административно поддържане и осигуряване на функционирането на уеб базираната платформа за обучение чрез центъра и даване на „начална” грамотност за нейното ползване от потенциални потребители.   Пресконференцията приключи с връчването на сертификати на участниците завършили пилотното обучение по гръцки език.

“Този документ е създаден в рамките на проект 7951 „По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа” с акроним BECENET, Договор № В1.31.02/06.06.2011 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

Вирни се горе