Токио и Осло са най-скъпите градове

Токио и Осло са най-скъпите градове

Токио е най-скъпият град в света за чужденците през 2010 г., основно заради нестабилността на валутния курс от икономическа криза. Това сочат обявените резултати от годишното проучване на британската консултантска компания И Си Ай (ECA), цитирана от АФП, пише БТА. Голямата изненада тази година е изпадането на Лондон, който от дълго време е сред най-скъпите столици, от първите 50 в класацията.

Според проучването, направено преди рязкото поевтиняване на еврото и понижението на цените на потребителските стоки и услуги (жилище, храни, транспорт, облекло, почивка и т.н.) в 400 столици на света, Токио и норвежката столица Осло са най-скъпите в света.

Луанда в Ангола, бивш лидер в класацията, е спаднала на трето място, а Париж е на шесто. Три японски града – Нагоя, която е на четвърто място, Йокохама – 5-о, и Кобе – на 7-о място, са сред първите 10. Нито един американски град не фигурира в първите 25 и Ню Йорк се класира едва на 48-о място.

“Рязкото поевтиняване на долара доведе до лек спад на разходите за живот в повечето градове в Северна Америка. Слабите позиции на британската лира предизвикаха понижение на цените за посетителите във Великобритания”, отбелязват авторите на проучването.

Пет африкански града влизат в първите 25 тази година и освен Луанда това са столицата на Габон – Либревил (13), Абиджан (17) в (Кот д'Ивоар, Абуджа (18) в Нигерия и Киншаса (23) в Демократична република Конго. Освен Абиджан, останалите четири африкански метрополии са в райони, които произвеждат и изнасят петрол. Атина е в дъното на първата 50-ица. Страсбург е на 32-о място, а Лион – на 42-о.

Подредени в топ 20 най-скъпите градове в света са: Токио, Осло, Луанда, Нагоя, Йокохама, Ставангер, Кобе, Копенхаген, Женева, Цюрих, Берн, Базел, Либревил, Хелзинки, Москва, Париж, Абиджан, Абуджа, Тел Авив и Сеул.

Вирни се горе