Такса вместо ДДС в туризма

Такса вместо ДДС в туризма

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) предлага да се запази туристическата такса вместо да има данък върху всяко легло в местата за настаняване, съобщи заместник-министър Иво Маринов, цитиран от БТА. Той уточни, че изискванията на Европейската комисия са да се изравни данъкът за организирани и неорганизирани групи туристи. На този етап груповите почивки се облагат със 7%, а индивидуалните – с 20%. Ставката на данъка трябва да се уеднакви от 2011 г., като последнот одоговорено предложение е тя да е 9% от края на летния сезон догодина.

Браншът обаче настоява единната ставка да е 7%, докато Министерството на финансите предлага 14%.

Новото становище на МИЕТ е да има туристическа такса, защото логиката е, че таксата се плаща от туриста на хотелиера, а хотелиерът я плаща на общината, докато данъкът се плаща от хотелиера. “За нас е по-реално да бъде такса, която да има размер, който е минимален, и увеличаването на приходите, при ефективен контрол, да бъде за сметка на нощувките”, каза Маринов.

При данъка приходите ще се формират само на брой легла, като в близко време не се очаква техният брой да бъде увеличен. Според Маринов увеличеният приход от този данък в бъдеще би бил само за сметка на увеличаване на размера му. Докато при таксата, при увеличаване на нощувките, ще се увеличат и постъпленията, в което по думите на Маринов има по-голяма икономическа логика.

Целта е приходите от таксата да бъдат обвързани с оборота и заетостта, а не на база брой легла. Маринов каза, че се предлага според категорията на средството за настаняване да има долна и горна граница на таксата, която ще се плаща на легло.

Ако се приемат предложенията на министерството, приходите от туристически такси се очаква да достигнат над 21 млн. лева. За миналата година те бяха 13,6 млн. лева.

Вирни се горе