Спа и релакс сред красивата природа на Банско

Спа и релакс сред красивата природа на Банско

С настъпването на зимата една известна нотка на депресия обхваща всеки от нас. Още от най-древни времена знаем, че здравият организъм е отпочинал и освежен. Във времената на Римска империя така наречената „римска баня“ е начин за релакс, привилегия на най-високите касти в обществото.

Думата „спа“ всъщност произлиза от названието на едноименен град, разположен в днешна Белгия, който римляните завладели, откривайки местните минерални извори. В северните страни като Финландия и Русия също са измислени различни ритуали с помощта на пара и гореща и студена вода, които подсилват и закаляват тялото.

Оказва се, че високите температури имат добър ефект върху тонуса и човешкото здраве. Финландците добавят билки към сауната, което я прави още по-благотворна за дихателните пътища и общата здравословна форма. В допълнение към това, температурните разлики повишават защитните сили на организма.

Хоум офис в планината?

В глобалната обстановка вследствие на разразилата се пандемия от ковид, спа хотелите първоначално понесоха загуби наравно с целия туристически бранш. Много скоро обаче те белязаха ръст благодарение на желанието на много хора да прекарат времето за дистанционна работа по-далеч от големия град и по-близо до природата.

По този повод и повечето планински спа хотели в Банско вече предлагат различни пакети за работещи, които имат нужда от стабилна и бърза интернет връзка, но също и с определено ниво на удобства.

Спа е здраве

Дори в условията на пандемия в спа комплексите може да се спазват всички мерки за безопасност. При високите температури в сауната и парната баня не се развива коронавирус. Нещо повече – честото посещение на закаляващи процедури спомага за развитието на силен имунитет срещу вирусите. Освен това всички повърхности, врати, закачалки и други предмети, които се докосват от посетителите, са дезинфекцирани на кратки интервали от време. Това трябва да се отнася както за спа комплекса, така и за фитнеса, лобито, както и пространството за почивка и работа.

Дистанционната работа от компютър е свързана с много стрес както от монитора, така и от общуването по необичайни канали. Налага се да бъдем по-дзен от всякога. Съветът ни е да си изработите категоричен график за почивка и работа, който да си дадете дума никога да не нарушавате – особено що се отнася до времето за отдих.

На спа в Банско

Градчето е един от най-посещаваните ски курорти в тази част на Европа. След като преживя карантина в самото начало на епидемията, Банско успя да се изправи бързо на крака и взе всички противогрипни мерки, като до ден днешен функционира безпроблемно и без инциденти на заразяване. Лъки Банско СПА & Релакс ви очаква за отпускащ и презареждащ уикенд в обятията на Пирин планина.

Апартхотелът разполага с петзвездни ресторанти, лоби бар, луксозен аква комплекс с две сауни, включително хербал сауна, ледена стая, парни бани, контрастен душ, шокова вана, фиш спа и солна стая за халотерапия.

Туризъм

Разходките сред природата въздействат изключително отпускащо. Те ни помагат да се концентрираме по-добре и да намерим решения на комплексни проблеми, които са ни тормозили преди това дълго време.

Банско е гореща точка за любителите на пътешествията. От тук тръгват няколко еко пътеки, включително „Драгостинов чарк“, "Демянишка река“, „Башлийца“ и „Царството на еделвайса“. В близост до града се намира и прочутата Бъндеришка поляна, която зиме и лете е средище на планинарството в региона. Можете да попитате на рецепция за безплатните маршрутки, които тръгват от центъра на града към различните туристически дестинации.

Културни забележителности

В града има десетки къщи, запазени от времето на Възраждането. Те са паметници на историческото наследство и много от тях функционират като музеи. В Банско и околностите се намират и множество църкви и храмове на православното християнство. Централният площад на Банско е своеобразно средище на културата. На сцената пред читалище „Никола Вапцаров“ се играят представления, оперети и много други произведения на изкуството.

Вирни се горе