Ски сезонът засега по-слаб от миналия, цените обаче не падат

Ски сезонът засега по-слаб от миналия, цените обаче не падат

Записванията за почивки на чужденци през зимния туристически сезон у нас са по-малко отколкото през миналата година по същото време, съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. Той уточни, че засега се очертава само броят на руските туристи да е по-голям отколкото през миналата зима, но трябва да се има предвид, че част от резервациите може да се направят почти в последния момент.

В същото време резервациите за Коледните и Новогодишните празници, по данни на хотелиери, сега са в разгара си и до началото на декември се очертава търсените хотели в Банско и Боровец да са почти запълнени за посочения период.

Що се отнася до цените на нощувките и туристическите пакети, те варират в широки граници и докато някои хотели правят намаления спрямо миналата година, други не правят. Така например, сега нощувка плюс закуска и вечеря в тризвезден хотел в зимен курорт е средно около 60 лв. на човек. Цените на човек за ползване на ски-лифт обаче са високи – над 40 лв. на ден.

Към момента най-скъпи, но същевременно и с най-много заявки за почивки през зимата са Банско и Боровец. Сравнението с някои европейски зимни курорти, например в Австрия, сочи, че там могат да се намерят почивки на по-ниски цени от българските при една и съща категория хотели. Цветан Тончев обясни това с по-гъвкавата ценова политика в туризма в другите европейски страни, където се правят отстъпки за ползване на допълнителни спа и други услуги, за деца и възрастни хора, за редовни посетители и др.

Като цяло приходите от чуждестранни туристи тази година ще са приблизително същите като миналата, т.е. около 2,4 млрд. евро , независимо че броят на туристите ще е по-малък, потвърди прогнозата си от края на лятото председателят на Туристическата камара. Той посочи, че по изчисления на камарата, докато миналата година приходите от турист са били средно 58 евро, то сега ще са около 62 евро.

Допълнителните приходи идват от предлагането и съответно ползването на допълнителни туристически услуги извън основните пакети, като спа и балнеология, екскурзии и др. Нетните приходи от туризъм за страната ни за 2009 г. (приходите от чужденци в България минус разходите на българи в чужбина) ще са около 1,2-1,3 млрд. евро, сочат предварителните данни на Туристическата камара.

Вирни се горе