Ски-патрулите нямат никакви правомощия над ски-училищата на пистите

Ски-патрулите нямат никакви правомощия над ски-училищата на пистите

Ски-патрулите нямат абсолютно никакви правомощия над ски-училищата на пистите. Това коментира пред Дарик отговорникът на ски-патрула в Пампорово Радослав Рачков. Според него няма ефективни мерки срещу инцидентите на ски пистите.

Всяка сутрин в 7:30 ч. патрулите на Пампорово проверяват състоянието на пистите и слагат обозначителни табели. След като се уверят, че всичко в ски-зоната е наред, започва пропускането на скиорите.

Отговорникът на ски-патрула в Пампорово Радослав Рачков коментира, че на пистите има общи условия, които трябва да се спазват от всички скиори и сноубордисти. За начинаещите скиори, например, е задължително ползването на каска, но никой не проверява за подобни неща.

Рачков е категоричен, че най-опасни са агресивните и неопитни скиори и сноубордисти. Въпреки мерките за сигурност обаче, на пистите ежедневно се създават проблеми. Ски-патрулите в Пампорово установяват над 30 души дневно, които не спазват правилата.

“Първото е предупреждение на този човек. Следващата стъпка, ако той продължи по същия начин да кара, му се спира картата – достъпът до съоръженията. И, ако той не се подчини и на това, например отива и си купува друга карта, при следващо нарушение вече се обръщаме към ски-полицията и те взимат нужните мерки”, заяви той.

В началото на седмицата 5-годишно дете беше прието в болница в безсъзнание. То се учело да кара ски, придружено от своя инструктор, когато го връхлетял неопитен сноубордист. Детето все още е в критично състояние и с опасност за живота.

Радослав Рачков коментира, че терените, на които карат деца от ски училища, не са оградени. Освен това ски-патрулите нямат никакви правомощия над ски-училищата, дори когато смятат, че решенията на инструкторите не са правилни.

“Това е по преценка на ски-учителя, ние там сме безсилни. Примерно водят деца на затворени писти, случвало се. Предупреждаваш ски-учителя и това е, не дай Боже се случи нещо. Само че, ако се случи в зона, която не е отворена, на това дете, на всеки един турист, не му важи абсолютно никаква застраховка, защото това е участък, който е затворен. Нямаме правомощия над ски-училищата. Патрулът не може да контролира ски-училищата”, обясни още той.

Ски-патрулите, които наблюдават за нередности по пистите, се състоят от 6 до 8 човека за целия курорт. Според Рачков с мерките, които се взимат до момента, инцидентите на пистите са неизбежни, ако скиорите и сноубордистите не са съвестни и сами не се контролират.

Вирни се горе