Скъпи и полупразни ще бъдат зимните ни курорти

Скъпи и полупразни ще бъдат зимните ни курорти

Скъпи и полупразни се очертава да бъдат зимните ни курорти през настоящия зимен сезон, коментират експерти в туристическия бранш, цитирани от БТА. По данни на туроператори цените в българските курорти за зимния туристически сезон са по-високи от тези в Австрия например. В момента за 7 дни в австрийски курорти, които откриха предсрочно сезона, без осигурен транспорт, се плаща около 390-400 евро. У нас само една нощувка в четиризвезден хотел струва от 95 до 200 евро.

Миналия сезон дневната карта в Банско излизаше около 25 евро, а за целия сезон – 370 евро. Цената на лифт картите в Боровец беше 55 лв., а в Пампорово се плащаше по 51 лв. на ден. За сравнение, в италиански, австрийски и швейцарски курорти цените се движат между 28-35 евро за дневна карта.

Цените на лифт картите да са съобразени със сезона, като през по-слабия зимен сезон и през седмицата те да са по-евтини, предлага Димитър Попов, член на Контролния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и управител на “Пингуин Травъл”. Получава се така, че цената на нощувката през март е 20 лева, а лифт картата – 50 лева, което не се прави в повечето от европейските планински дестинации.

Засега концесионерите на лифтовете и пистите в трите големи курорта Банско, Боровец, Пампорово обещават да запазят цените, без да бъдат обаче категорични. Най-вероятно те ще изчакат кой първи ще обяви цените си за зимния сезон 2009/2010 г.

Въпреки високите цени от Българската туристическа камара съобщиха, че за предстоящия зимен сезон са се записали с около 5% повече чужди туристи в сравнение с миналия. Най-добре се движели записванията за Банско, след това за Боровец и Пампорово. Очаква се зимният сезон да бъде спасен от руснаци, сърби и македонци.

Вирни се горе