Само 1% българи избрали чужбина за празниците

Само 1% българи избрали чужбина за празниците

Само 1% от българите са предпочели да прекарат Коледните и Новогодишните празници в чужбина.

Това каза пред “Фокус” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Предпочитаните от българите дестинации са били Гърция, Дубай, Мароко, Египет, Индонезия и др. Избирани са предимно държави с по-топъл климат, обясни той.

По думите му е нормално 1% на 7,5 милиона българи да предпочетат да почиват по празниците в чужбина.

"Хубаво е, че българите не са почивали в чужбина масово. Голяма част от българите предпочетоха да останат в страната”, добави Рагин.

По думите му проблем се е оказал само липсата на сняг. Всичко останало било много добре организирано. „Мисля, че колегите ще останат доволни от работата по празниците”, каза още председателят на БХРА.

Най-посещаваните места в страната по време на Коледните и Новогодишните празници са били Велико Търново, Велинград, Сандански, Девин, Хисаря, Банско. „Това е голямата шесторка”, коментира Рагин. По думите му „отличникът” Велико Търново и излязъл напред с културния туризъм и СПА-туризма. Там липсата на сняг не се е отразила и градът е бил посетен от над 5000 туристи. В града са почивали много румънци, сърби и македонци, за които са били резервирани цели хотели.

„Явно, че СПА-туризмът и културният туризъм ще се налагат, тъй като не се влияят от времето, от това дали лятото няма слънце или зимата няма сняг”, каза Рагин.

По думите му и Банско е бил предпочитан, тъй като пистите там са на голяма височина, а и възможностите за почивка там са били разпродадени предварително. Той добави, че посещавани през празниците са били и Пампорово, Боровец.

Вирни се горе